Vogelgriep treft derde Wildervankster pluimveebedrijf, 27.000 leghennen geruimd

Rond bedrijven met een vogelgriepuitbraak geldt een vervoersverbod
Rond bedrijven met een vogelgriepuitbraak geldt een vervoersverbod © Reinder Smith/RTV Noord
Op een leghennenbedrijf in Wildervank is vogelgriep vastgesteld. Volgens de Rijksoverheid gaat het waarschijnlijk om een hoog pathogene variant (zeer ziekmakend). Het is al voor de derde keer in iets meer dan een week dat een Wildervankster bedrijf wordt getroffen door een uitbraak van vogelgriep.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 27.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zeven bedrijven binnen drie-kilometerzone

In de één-kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf. In de drie-kilometerzone liggen zeven andere pluimveebedrijven, waarvan er zes op het moment geen dieren in de stal hebben. De beide bedrijven in de één- en drie-kilometerzonde worden gescreend door de NVWA op vogelgriep.
Daarnaast worden deze bedrijven veertien dagen lang intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Vervoersverbod

In de tien-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 27 andere pluimveebedrijven. In verband met eerdere besmettingen in deze regio geldt in dit gebied al een vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.

Derde Wildervankster bedrijf, zesde in Groningen

De uitbraak van vrijdag betreft de derde in korte tijd bij een Wildervankster bedrijf. Afgelopen woensdag werd vogelgriep vastgesteld bij pluimveehouderij de Dallen in Wildervank. Daar moesten moesten 14.740 kippen worden geruimd. Vorige week vrijdag was een eerste Wildervankster bedrijf de klos. De afgelopen weken waren er in onze provincie ook uitbraken in Zuidwolde, Oldekerk en Kiel-Windeweer.