Aardbeving met kracht van 3.1 bij Wirdum: 'Het huis kraakte, ik zat rechtop in bed'

Bij Wirdum was zaterdagnacht een aardbeving met kracht 3.1
Bij Wirdum was zaterdagnacht een aardbeving met kracht 3.1 © ProNews
De provincie Groningen is rond 4.17 uur zaterdagochtend opgeschrikt door een aardbeving. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3.1 op de schaal van Richter en lag het epicentrum bij Wirdum.
De automatische detectie van het KNMI gaf aanvankelijk een kracht van 3.2 aan. Een kleine drie kwartier na de beving werd dat gecorrigeerd naar 3.1. Dat maakt de aardbeving de op vijf na zwaarste beving ooit in Groningen gemeten.
Mensen uit de wijde omtrek van Wirdum, van Stad tot Delfzijl en van Meerstad tot Appingedam, en zelfs in Veendam geven aan dat ze de beving hebben gevoeld. 'Om 4.17 schudde en kraakte het hele huis', laat Arjan Smit uit Appingedam weten. 'Een van de kids van drie jaar werd er zelfs wakker van.'

Ook in Stad gevoeld

De beving werd ook in Stad gevoeld, laat Chris Garrit weten op Twitter. 'Een korte harde schok', zegt hij. 'Het huis kraakte.' Leontien uit Loppersum 'zat rechtop in bed'.
Anno Loonstra voelde 'm in Bedum. Het was voor hem de eerste keer dat hij werd gewekt door een beving: 'Wat een klap om 04:17 uur in Bedum. Voor het eerst wakker geschrokken van een aardbeving. Dan moet het wel een zware geweest zijn.'
Een overzicht van de eerste meldingen via de bevingsmelder van de beving bij Wirdum (lees verder onder de foto):
Een overzicht van de meldingen
Een overzicht van de meldingen © Quakedetector.nl

'Ik trilde in bed'

Statenlid Margriet Donker zat in Garrelsweer vlakbij het epicentrum. 'Om 4.17 uur wakker geschud door een aardbeving', zegt ze. 'Bizar toch? Halve provincie wakker!' Dat gebeurde Martijn van der Ploeg uit Kroddeburen (Ten Post) ook. 'Ik schrok ineens wakker', laat hij RTV Noord weten. 'Ik trilde in bed. Pff.'
Wij hebben hier onze buik van vol. Genoeg is genoeg
Anthony Williams uit Delfzijl op Twitter
'4.20 uur hele provincie wakker', zegt Anthony Williams uit Delfzijl op Twitter. Hij voelde meteen boosheid opkomen: 'Huizen trillen niet, maar SCHUDDEN mensen wakker. Laat dit die eikels buiten de provincie ook wakker schudden. Wij hebben hier onze buik van vol. Genoeg is genoeg.'
'In Beijum ging het bed goed heen en weer', zegt Floris Prins uit Stad. 'Het huis kraakte ook.'

Flat in Appingedam schudt heen en weer

'Nou, als een flat in Appingedam zo heen en weer schudt kan niemand het een bevinkje noemen.', zegt Giena de Wilde op social media. 'Tjonge, behoorlijk geschrokken.'
En Tjerk Bos uit Uithuizermeeden: 'Kan haast niet anders dan dat je naar aanleiding van deze aardbeving schade hebt aan je woning.' Bos werd ruw wakker geschud door de beving. 'En wat blijkt, één van de zwaarste in de provincie Groningen ooit', zegt hij.

Twee weken geleden twee bevingen bij Uithuizen

Precies twee weken geleden waren er twee aardbevingen bij Uithuizen. Die hadden een kracht van respectievelijk 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter. In 2012 werd de zwaarste Groningse aardbeving gemeten. Die beving, bij Huizinge, had een kracht van 3.6.

Tweede aardbeving

Rond 7:35 is er een tweede aardbeving geregistreerd, in Garrelsweer. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 1.2 op de schaal van Richter.

Reactie staatssecretaris Vijlbrief

Ook staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief reageert op de aardbeving. Hij noemt de beving 'opnieuw een zware klap voor Groningen'. 'Ik wens alle Groningers veel sterkte toe. Gaswinning in Groningen is onveilig en zorgt naast schade ook voor angst en onzekerheid. Daarom doe ik er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk te sluiten', aldus Vijlbrief op Twitter.
De politicus wordt komende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Die houdt dan de laatste openbare verhoren.
Update: Dit bericht is geüpdatet met het nieuws dat er ruim drie uur na de eerste aardbeving een tweede volgde en de reactie van staatssecretaris Vijlbrief.