Aardbeving Wirdum staat in top tien zwaarste bevingen in Groningen

Een seismograaf van het KNMI
Een seismograaf van het KNMI © Jerry Lampen/ANP
De aardbeving die zaterdagochtend heeft plaatsgevonden in Wirdum is de zwaarste beving van dit jaar en behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in Groningen. Qua magnitude staat de beving in Wirdum in de top vijf.
De zwaarst gemeten bevingen liggen tussen de 3,6 en 3,1 op de schaal van Richter:

1) 3,6 op schaal van Richter

De zwaarste aardbeving gemeten in onze provincie vond plaats op 16 augustus 2012 in Huizinge. Aanvankelijk werd aangenomen dat het epicentrum in Loppersum lag, maar dat werd een week later bijgesteld naar Huizinge. Deze beving van liefst 3,6 op de schaal van Richter betekende een ommekeer in de discussie over de gaswinning in onze provincie.

2) 3,5 op schaal van Richter

Zes jaar voor de aardbeving in Huizinge, trilde de al grond fors op 8 augustus 2006 vanuit epicentrum Westeremden. Dat was tot dan toe de zwaarste aardbeving die onze provincie trof, met een magnitude van 3.5.

3) 3,4 op schaal van Richter

Twee keer vond er in de provincie Groningen een aardbeving plaats met deze magnitude.
Op 8 januari 2018 trilde de grond in Zeerijp, wat werd gevoeld tot in Appingedam, Middelstum en ook flinke delen van de stad Groningen, zoals de stadswijken Paddepoel en Beijum.
Op 22 mei 2019 was er een aardbeving in Westerwijtwerd. Honderden meldingen kwamen binnen, vooral uit de omgeving van Bedum. De schok was ook goed te voelen in de stad Groningen; daar kwamen op Twitter nog meer meldingen vandaan dan na de beving in Zeerijp. Op veel meer plekken in de provincie werden mensen wakker geschud door de beving.

4) 3,2 op schaal van Richter

Een aardbeving van 3,2 kwam tot nu toe vier keer voor, waarvan twee keer in Garrelsweer, zowel in 2011 als 2021. De aardbeving in 2021 werd door getuigen beschreven als 'onvoorstelbaar zwaar en heel erg lang'.
De aardbeving van Loppersum op 30 oktober 2008 was wederom een zware, die werd gevoeld in onder meer Middelstum, Loppersum, Stedum, Ten Boer en de noordelijke wijken van de stad Groningen.
De beving in Zandeweer op 7 februari 2013 maakte deel uit van een dubbele aardbeving. Om 23:32 was er één met een epicentrum bij Zandeweer en een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. De tweede schok om 00:19 uur had ook een epicentrum bij Zandeweer en betrof een kracht van 3,2 op de schaal van Richter.

5) 3,1 op schaal van Richter

Tot de beving van zaterdagochtend werd één keer in onze provincie een beving van 3,1 gevoeld. Die deed zich op 30 september 2015 voor in Hellum. Vele bewoners maakten melding van de beving bij RTV Noord. De telefoontjes kwamen onder meer uit Hoogezand, Siddeburen, Schildwolde, Zuidbroek, Noordbroek, Scheemda en Veendam.
En deze zaterdagochtend had de provincie dus weer te maken met een beving van 3,1. Rond 4.17 uur schudde de grond heen en weer in Wirdum. Getuigen zeggen erg geschrokken te zijn. Martijn van der Ploeg uit Kroddeburen (Ten Post): 'Ik schrok ineens wakker. Ik trilde in bed. Pff.'
Lees hier alles over de aardbeving in Wirdum.