Burgemeester Eemsdelta: zware aardbeving met veel impact

Burgemeester Ben Visser van Eemsdelta
Burgemeester Ben Visser van Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
Burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta stelt in een eerste reactie dat de beving van 4.17 uur bij Wirdum veel impact heeft. 'Vanmorgen een zware aardbeving bij Wirdum die tot ver in de omtrek werd gevoeld. Dit heeft grote impact. Materieel en mentaal. Het went niet. Ik wens een ieder veel sterkte', aldus de burgemeester op Twitter.
Bij de meldkamer van de hulpdiensten zijn kort na de aardbeving bij Wirdum nog geen meldingen binnengekomen van schade. De politie schouwt op dit moment wel actief in het gebied, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio, die spreekt van een 'heel harde knal' die veel mensen hebben gevoeld.
'Mensen zullen bij daglicht een rondje om het huis maken om schade te inventariseren. In de loop van de dag en het weekend zullen er naar verwachting meldingen binnenkomen.'

IMG heeft nog geen overzicht

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), waar mensen aardbevingsschade kunnen melden, is nog bezig met een inventarisatie van het aantal schademeldingen.
Bij het IMG zijn vooralsnog geen meldingen binnengekomen van acuut onveilige situaties.

GBB hamert op einddatum gaswinning in wet

'De beving van 3.1 bij Wirdum toont eens te meer aan dat Groningen onveilig is', reageert de Groninger Bodem Beweging (GBB). 'Waar blijft de wettelijk vastgelegde einddatum voor de gaswinning? Pas dan weten we zeker dat de gaswinningsproblemen - op de lange termijn - zullen stoppen', twittert de vereniging. 'Groningers voelen zich boos, verdrietig, maar vooral heel machteloos.'

Open dorpshuis

Het dorpshuis van Wirdum heeft aangegeven zaterdag open te gaan om dorpsbewoners een luisterend oor te kunnen bieden. De gemeente Eemsdelta stuurt zogeheten inwonersondersteuners om met de Wirdummers te praten over de aardbeving en ze te helpen als ze emotionele, lichamelijke of sociale klachten hebben als gevolg van de aardbevingen.
Het dorpshuis in Wirdum is vandaag geopend
Het dorpshuis in Wirdum is vandaag geopend © 112Groningen