IMG ontvangt 191 schademeldingen na beving bij Wirdum, Vijlbrief maandag naar Groningen (update)

Staatssecretaris Hans Vijlbrief voor een huis met bevingsschade
Staatssecretaris Hans Vijlbrief voor een huis met bevingsschade © FPS/Jos Schuurman/Beeldbewerking RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft sinds de aardbeving bij Wirdum zaterdagochtend 191 schademeldingen binnen gekregen. Daarbij zaten zeven meldingen van acuut gevaar.
De beving bij Wirdum vond zaterdagochtend om 4.17 uur plaats en had een kracht van 3.1 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving van dit jaar en behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in onze provincie ooit. Om 7.35 uur was er bovendien nog een tweede schok bij Garrelsweer. Die had een kracht van 1.2.

126 meldingen binnen 'effectgebied'

Van de in totaal 191 schademeldingen die tot zaterdagmiddag om 17.00 uur zijn verwerkt, waren er 126 binnen het zogenaamde effectgebied. Dat is het gebied rondom het epicentrum van de beving. Binnen het effectgebied van de beving liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl en vanzelfsprekend ook Wirdum en Garrelsweer.
Naar aanleiding van de zeven meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie, laat het IMG veiligheidsinspecties uitvoeren. Vijf zijn inmiddels beoordeeld en behoefden geen veiligheidsmaatregelen. De andere twee volgen volgens het IMG zo spoedig mogelijk. Vier van de zeven meldingen vallen binnen het effectgebied van deze bevingen.

Afhandeling van de schade

Veertig schademelders kozen voor afhandeling van de schade via een vaste vergoeding, de 151 andere schademelders hebben gekozen voor maatwerk. Dat betekent dat een deskundige de schade bij hen komt opnemen.
Vijlbrief maandag naar Wirdum

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) komt maandag naar Wirdum om daar met bestuurders en gedupeerden in gesprek te gaan. Hoe het programma eruit ziet, kon een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zaterdagmiddag nog niet zeggen. Daarover wordt nog overlegd met onder meer de gemeente Eemsdelta. Vijlbrief noemde de aardbeving bij Wirdum eerder op de dag al 'opnieuw een zware klap voor Groningen'. 'Gaswinning in Groningen is onveilig en zorgt naast schade ook voor angst en onzekerheid. Daarom doe ik er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk te sluiten', aldus de bewindsman.

Het bericht is geactualiseerd met de informatie dat staatssecretaris Vijlbrief maandag naar Groningen komt. Ook is het bericht aangepast met een nieuw (191 ipv negentig) aantal schademeldingen.