Expeditie Grunnen bakt oliebollen in een spiksplinternieuwe kraam

Derk Bosscher in de nieuwe oliebollenkraam van Hans Akkerman
Derk Bosscher in de nieuwe oliebollenkraam van Hans Akkerman © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Hans Akkerman bakt al dertig jaar oliebollen in Paddepoel. Vandaag opent hij het oliebollenseizoen met een een nieuwe kraam. Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher test hem direct even uit.
De nieuwe kraam van Akkerman is helemaal Gronings: de kraam is opgevrolijkt met ‘t Peerd van Ome Loeks, de Martinitoren en een Groningse vlag. Het is een enorme wagen, een flinke slag groter dan de vorige. ‘Ik zie er helemaal geen wielen onder zitten,’ merkt Bosscher op. Akkerman vertelt dat het gevaarte tot de helft ingeschoven kan worden, 'en dan kan hij zo de aanhanger opgetild worden'.

Prijsverhoging van twintig cent

‘Eem naargens om,’ begint Bosscher, ‘olie is hartstikke duur nu, gaat de consument dat merken in de prijs?’ Akkerman vertelt dat de consument het een klein beetje gaat merken, ‘vorig jaar verkochten we ze voor een euro per stuk, nu is dat twintig cent meer'.
Akkerman zelf merkt de crisis een stuk flinker: ‘Zowel de olie als de meel is verdubbeld in prijs.’

Mooie ronde bollen

Terwijl Bosscher zijn vragen stelt is Akkerman druk oliebollen aan het bakken: ‘Wat een mooie ronde ballen, zo rond maak ik ze niet’, merkt Bosscher op. Volgens Akkerman is het een kwestie van veel oefenen: ‘Wil je het anders even proberen?’

Dit en meer…

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder half uur op RTV Noord. Of bekijk de uitzending hieronder direct:
Expeditie Grunnen bakt ze lekker bruin in nagelnieuwe kraam