Rechtbank Groningen staat acht dagen in teken van Marumer zwembadmoord

Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum
Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum © Jos Schuurman/FPS
De rechtbank in Groningen buigt zich vanaf vandaag acht dagen lang over de vraag of Jan Elzinga in 2012 voor het zwembad in Marum in opdracht werd doodgeschoten, of niet. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de toenmalige vriendin van Elzinga, haar broer en moeder ervan opdracht te hebben gegeven voor deze moord.
Elzinga werd tien jaar geleden op 10 juli doodgeschoten voor de ingang van het zwembad. Hij kwam daar bijna dagelijks om baantjes te trekken. De schutter, Pascal E. uit Zwolle, werd al vrij snel daarna opgepakt. Hij bekende en kreeg 15 jaar cel opgelegd.
Willem P. uit Kampen had hem daartoe aangezet en werd veroordeeld tot 20 jaar cel. Een lange tijd was het motief voor deze daad onduidelijk. Geluiden gingen op dat er een conflict was in de motorsportwereld, waarin Elzinga actief was. Hij zou ook betrokken zijn in de hennepteelt.

30.000 euro uitgeloofd

Elzinga had in die tijd een relatie met Monique H., die nu terecht staat als de mogelijke opdrachtgever van de liquidatie. De relatie tussen Jan en Monique liep niet lekker. De schutter verklaarde destijds tegen de politie dat Jan dood moest, omdat hij zijn vriendin mishandelde. Er was 30.000 euro uitgeloofd voor de moord op Jan.
Monique en haar broer Marcel werden op basis van deze beschuldigingen in 2012 aangehouden. Beiden zaten een maand in voorarrest en mochten wegens onvoldoende bewijs weer naar huis.
Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum
Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum © FPS/Jos Schuurman

Stilzwijgen doorbroken

Het bleef in eerste instantie bij de veroordeling van P. en E. Beiden moesten het genoten voordeel, de 30.000 euro, aan de staat terugbetalen. Het boek ging voorlopig dicht.
Tot vorig jaar juli. De politie pakte toen in Hollandscheveld Monique, haar broer Marcel uit Nieuw-Roden en ook hun moeder Coby in Roden op. De drie worden verdacht van het uitlokken van de moord. Ook de 57-jarige Johan L. uit Kampen werd vastgezet. Hij was de wapenleverancier, volgens het OM. De reden van deze aanhoudingen was de veroordeelde Willem P. Hij was na een periode van zwijgen ineens op de praatstoel gaan zitten.

'Schoonfamilie van Elzinga zat achter de moord'

P. wilde niet langer de stempel ‘grote boef’ op zich hebben. Hij vertelde dat de vriendin en schoonfamilie van Elzinga achter de moord zaten. Een televisieprogramma over nabestaanden na geweldsdelicten had hem tot inkeer gebracht. P. vond dat de nabestaanden het recht hadden te weten wat er echt met Jan was gebeurd.
In ruil voor een strafkorting wilde hij alles uit de doeken doen en sms-berichten hierover overleggen. De deal met het OM werd een feit. P. is inmiddels vrijgelaten.
Willem P. en Pascal E. in de rechtbank, negen jaar geleden
Willem P. en Pascal E. in de rechtbank, negen jaar geleden © A. Zuurveen

Merkwaardige volgorde

De rechtbank liet zich tijdens eerdere inleidende zittingen uit over deze sms-berichten. De volgorde waarin de berichten waren verstuurd kwam hen merkwaardig over. Sommige antwoorden leken eerder te zijn verstuurd dan de vraag zelf. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan hiervoor uit het politie- en brononderzoek geen technische oorzaak worden gevonden. Het instituut raadt nader technisch onderzoek af, omdat het de vraag is of dit wat oplevert.
Johan L. mocht in december op basis van voorwaarden naar huis. Het voorarrest van Monique werd eind augustus geschorst. Ze kampt met gezondheidsproblemen en mag het proces thuis afwachten. Ze moet echter wel op de inhoudelijke behandeling van haar zaak verschijnen.