VVS blijft 'Spartaans' overeind in derby tegen SC Scheemda

Matchwinner Rene Dijksterhuis verschalkt de doelman van SC Scheemda
Matchwinner Rene Dijksterhuis verschalkt de doelman van SC Scheemda © RTV Noord/Henk Elderman
De kantine puilt uit in de rust van VVS - SC Scheemda. De bazaar bij de voetbalclub uit Oostwold is in volle gang. In de Oldambtster derby in de vijfde klasse is er in de eerste helft nog niet gescoord. Terwijl de lootjes voor het rad van fortuin gretig aftrek vinden, wordt het op het veld ook een Super Saturday.
Het eerste punt is al binnen. Eerder op de dag spelen de tweede elftallen van beide clubs tegen elkaar. VVS komt terug van een 2-0 achterstand en speelt alsnog gelijk. Daarna begint het echte vuurwerk. Letterlijk, welteverstaan.

Rookbommen en harde knallen

Het is traditie dat beide supporterskampen zich niet inhouden met het inkopen van rookbommen en harde knallen. Daarnaast proberen ze elkaar af te troeven met mooie spandoeken met ludieke teksten. Scheemda heeft met de leus 'SCHUIM OP DIE BEKKEN' in de nacompetitie van vorig seizoen al eerder van zich laten horen.
De boodschap van de supporters van SC Scheemda
De boodschap van de supporters van SC Scheemda © RTV Noord/Henk Elderman
VVS komt deze middag met 'THIS IS SPARTA'. De 'S' in de clubnaam staat voor 'Sparta'. Verder worden de spelers van VVS door fans van Scheemda vergeleken met smurfen (blauw-wit) en andersom worden de voetballers van Scheemda voor minions uitgemaakt (geel-blauw)
De supporters van VVS verlangen strijd van de spelers
De supporters van VVS verlangen strijd van de spelers © RTV Noord/Henk Elderman
Langs het veld is de toon dus gezet. Ruim vijfhonderd toeschouwers zien bij de de opkomst van de elftallen een dikke blauw-witte rook.
Blauw-wit, de kleuren van VVS
Blauw-wit, de kleuren van VVS © RTV Noord/Henk Elderman

Doel even niet te zien

Na het eerste fluitsignaal is vanaf de overkant het doel voor een paar minuten niet te zien. Het levert een prachtige sfeer op. De eerste blessurebehandeling is ook meteen nodig, waardoor de scheidsrechter de wedstrijd niet stil hoeft te leggen vanwege de heftige rookontwikkeling.
Het doel is door de rookontwikkeling niet meer te zien
Het doel is door de rookontwikkeling niet meer te zien © RTV Noord/Henk Elderman

Matchwinner

De supportersacties hebben in de eerste helft weinig effect op beide elftallen. Kansen zijn er nauwelijks en er gaat veel mis. Het duel wordt beter na de pauze. Scheemda heeft een veldoverwicht, maar VVS komt tot scoren. Eerst stopt Scheemda-doelman Frank Brouwer nog een penalty van Leon Boer. Een paar minuten later wordt René Dijksterhuis matchwinner voor de Oostwolmers. Oog in oog met Brouwer rondt hij beheerst af.

'Spartaans' voetbal

Met 'Spartaans' voetbal blijft VVS in het laatste kwartier overeind. Scheemda krijgt nooit het gewenste schuim op de bek. De 7-0 thuisnederlaag van vorig seizoen is daarmee ook meteen weggespoeld. Scheemda is ook weer terug op aarde met vroeg in het seizoen twee zeges met dubbele cijfers.