ProRail baalt van vernielingen door 24-jarige man op station Winsum: 'Ontzettend vervelend'

De vernielzuchtige man op station Winsum
De vernielzuchtige man op station Winsum © Onbekend
In de nacht van zaterdag op zondag zijn er meerdere vernielingen aangericht op station Winsum. Hiervoor is een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Er gaan inmiddels al filmpjes rond, waarop onder meer te zien is hoe de man moedwillig meerdere keren ruiten op en rond het station vernielt met een kei.
Een andere man, die zag hoe de 24-jarige vandaal te werk ging, filmde alles van een afstandje. Op de beelden is te zien hoe de dader eerst zijn frustratie op twee fietsen botviert, waarna hij de kei tegen een OV-fietskluis aan gooit. Daarna richt hij z'n frustratie op bushokjes op het station, waarvan meerdere ruiten sneuvelen. Als de man dichter bij de filmer komt en gevraagd wordt wat hem bezielt, zegt de vandaal: 'I don't want to sleep here'.

'Call the police'

Terwijl de man gewaarschuwd wordt dat de politie is gebeld, lijkt hij zich nergens druk om te maken en gaan de vernielingen gewoon verder. 'Call the police', zegt de man, terwijl hij nog een ruit ingooit. Daarna gaat hij met een omstander in gesprek en is te horen hoe de vernielzuchtige man zich boos maakt omdat hij de nacht buiten zou moeten doorbrengen, waarna hij weer verdergaat met zijn vernielzucht.
Schade aan een bushokje bij station Winsum
Schade aan een bushokje bij station Winsum © 112Groningen
De filmer laat doorschemeren dat de man door de politie op het station is afgezet, maar dat is onjuist, zegt de politie. Wie de man wel op het station heeft afgezet is niet bekend.
Een woordvoerder van de politie bevestigt zondag wel dat er met stenen is gegooid tegen verschillende objecten. 'Daardoor hebben onder andere verschillende bushokjes en een kaartjesautomaat het moeten ontgelden.' Aan de hand van getuigenverklaringen kon de man uiteindelijk worden aangehouden. Hij zit in hechtenis en moet nog verhoord worden.
Schade aan een ruit bij station Winsum
Schade aan een ruit bij station Winsum © 112Groningen

Toegankelijkheid belemmerd

Een woordvoerder van ProRail (dat beheerder is van station Winsum) laat weten de vernielingen te betreuren. 'De toegankelijkheid van het OV is bij ons heel belangrijk, en het is ontzettend vervelend dat mensen dit soort dingen doen en daarmee de toegankelijkheid belemmeren, door bijvoorbeeld een lift te verwoesten.' Momenteel is bij ProRail nog niet duidelijk wat er precies allemaal vernield is.
Ook laat ProRail weten aangifte te hebben gedaan tegen de man.
Update: Dit bericht is geüpdatet met de reactie van ProRail op de vernielingen.