Efrem Gidey wint 4 Mijl, Harense Silke Jonkman snelste vrouw (update)

Efrem Gidey wint de 4 Mijl 2022
Efrem Gidey wint de 4 Mijl 2022 © 112Groningen
De 22-jarige Ier Efrem Gidey heeft de 35e editie van de 4 Mijl van Groningen gewonnen.
Hij liep de 6,437 kilometer tussen de Kerklaan in Haren en de Vismarkt in Stad in 17.48 minuten. Daarmee is dit zijn eerste winst in Groningen. De Ierse hardloper wist halverwege de race te ontsnappen uit een groep met favorieten en vergrootte snel zijn afstand tot deze kopgroep.
Efrem Giday wint 35e editie 4 Mijl

Snelste Nederlander

Tweede werd Yorben Ruiter. Daarmee was hij de snelste Nederlander. Ruiter: 'Aan het eind van de race kwam ik steeds dichter bij de winnaar, ik zat zelfs maar 20 meter achter hem. Ik had dus nog bijna gewonnen ook, maar ik ben hiermee ook hartstikke tevreden', vertelt de atleet trots. 'Dit was mijn beste dag ooit. Ik heb er alles uitgehaald.'

Geschiedenis geschreven

Silke Jonkman uit Haren schreef vandaag geschiedenis: nog nooit eerder liep een Groningse vrouw de snelste tijd. Zij kwam in een tijd van 20,06 over de finish. Met haar winst verpletterde ze haar eigen persoonlijke record.
Silke Jonkman uit Haren komt als snelste vrouw over de finish
Silke Jonkman uit Haren komt als snelste vrouw over de finish © 112Groningen
Jonkman: 'Mijn doel was om te winnen, maar dat het ook echt is gelukt, voelt als een droom. Het was echt pushen, maar het helpt toch om zoveel mensen langs de kant te hebben. Het was heel spannend, en ik voelde ook een zekere druk. Maar die druk heeft me blijkbaar ook geholpen om te presteren.'
Silke Jonkman snelste vrouw op de 4 Mijl: 'Mensen zijn allemaal heel enthousiast'

Bedrijvenloop

De winnaar van de 4 Mijl bedrijvenloop is de Hanzehogeschool. Op plek twee eindige de Rijksuniversiteit en op plek drie UMCG Revalidatie.
Het podium van de 4 Mijl bedrijvenloop
Het podium van de 4 Mijl bedrijvenloop © 112Groningen