IMG ontvangt 419 schademeldingen na beving van 3.1 bij Wirdum

De bebouwde kom van Wirdum
De bebouwde kom van Wirdum © ProNews
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft sinds de aardbeving bij Wirdum van zaterdagmorgen 419 schademeldingen binnen gekregen. Daarbij zaten elf meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie.
De beving bij Wirdum vond zaterdagochtend om 4.17 uur plaats en had een kracht van 3.1 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving van dit jaar en behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in onze provincie ooit. Om 7.35 uur was er vervolgens nog een tweede schok bij Garrelsweer. Deze had een kracht van 1.2.

Acuut gevaar

De meldingen bij het IMG zijn tot 17.00 uur zondagmiddag verwerkt. Van de elf meldingen van mogelijk acuut gevaar zijn er inmiddels tien beoordeeld: bij geen van die tien situaties waren aanvullende maatregelen nodig. Eén melding moet nog worden beoordeeld.
Van de 419 meldingen is door 93 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding. 326 schademelders hebben gekozen voor maatwerk. Dat betekent dat een deskundige de schade komt opnemen.

275 meldingen binnen effectgebied

Van de 419 schademeldingen kwamen er 275 uit het zogenoemde effectgebied van de twee bevingen. Dat is het gebied rondom het epicentrum van de beving. Binnen het effectgebied van de beving liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl en vanzelfsprekend ook Wirdum en Garrelsweer.
De meeste meldingen kwamen uit Appingedam (48), gevolgd door de stad Groningen (45), Delfzijl (29), Ten Boer (17), Meerstad (11) en Bedum (9).
Vijlbrief maandag naar Wirdum
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) komt maandag naar Wirdum om daar met bestuurders en gedupeerden in gesprek te gaan. Hoe het programma eruit ziet, kon een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zaterdagmiddag nog niet zeggen. Daarover wordt nog overlegd met onder meer de gemeente Eemsdelta.
Vijlbrief noemde de aardbeving bij Wirdum eerder op de dag al 'opnieuw een zware klap voor Groningen'. 'Gaswinning in Groningen is onveilig en zorgt naast schade ook voor angst en onzekerheid. Daarom doe ik er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk te sluiten', aldus de bewindsman.