Lopend Vuur: De Groningse aardbevingen worden in de rest van Nederland niet serieus genoeg genomen

Dronebeeld van Wirdum
Dronebeeld van Wirdum © Thijs Huisman / Persbureau Meter
De laatste week van de parlementaire enquête naar de gaswinning is begonnen. Die week werd voorafgegaan door een flinke beving met een kracht van 3.1 bij Wirdum.
En hoewel de winning van gas gaat stoppen, is veel nog niet (goed) geregeld. Denk aan de versterking en de vergoeding van schade. Ondertussen verkeert ons land in een energiecrisis en klinken er regelmatig geluiden van elders uit het land om de winning van Gronings gas weer op te voeren.
Het kabinet heeft echter laten weten dat de gaskraan niet verder opengedraaid wordt. Er is wel één maar, en dat is hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. 'Als er daardoor een gastekort ontstaat, moeten we de situatie opnieuw bekijken. Maar dat doen we in de loop van volgend jaar', liet staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw eind vorige maand weten. De deur blijft daardoor op een kiertje staan: de putten blijven open, dus als er gas nodig is dan kán het worden gewonnen tot het veld in 2023 of 2024 definitief sluit.
Wat denk jij? Zijn de Groningse problemen in de rest van het land echt duidelijk?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Hardlopen

'Hardlopen is heerlijk' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 3799 stemmers was 70 procent het daarmee oneens, 30 procent eens.