112-nieuws maandag 10 oktober: Bestelbusje brandt uit in Stad • Auto botst op busje met pech

Brandweerlieden blussen de bestelbus
Brandweerlieden blussen de bestelbus © Venema Media
In dit liveblog houden we je deze maandag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

23.30: Bestelbus in lichterlaaie in stadswijk Beijum

Aan de Wibenaheerd in de wijk Beijum in de stad Groningen is een bestelbus uitgebrand. Ook een naastgelegen auto vatte vlam en raakte beschadigd.
De brandweer was snel ter plaatse, maar het bleek te laat om het busje te redden. De politie onderzoekt of brandstichting de oorzaak van de brand is.

22.35 Auto botst op busje met pech

Op het viaduct in de Friesestraatweg bij Zuidhorn is een auto op een bestelbusje met pech gebotst. Niemand raakte gewond. Beide voertuigen moesten worden weggesleept. De weg was enige tijd afgesloten wegens bergingswerkzaamheden.
Auto botst op busje met pech
Auto botst op busje met pech © Patrick Wind/112 Groningen

17.05 uur: Auto kantelt op A7-oprit bij Kolham

Op de oprit van de A7 bij Kolham is een auto op de zijkant terechtgekomen. De bestuurder werd na de klap gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Ook politie en brandweer werden opgeroepen om assistentie te verlenen.
De oprit richting Groningen is vanwege het ongeluk nog afgesloten. Het beschadigde voertuig wordt geborgen.
Hoe de auto kon kantelen, is niet bekend.
De auto belandde op z'n kant
De auto belandde op z'n kant © ProNews

17.00 uur: Autobrand bij Eexterveenschekanaal

Op de Semsstraat nabij Eexterveenschekanaal is een busje door een nog onbekende oorzaak uitgebrand. De bestuurder ontdekte dat er rook uit het voertuig kwam en wist erger te voorkomen door zijn wagen direct aan de kant te zetten.
De brandweer werd opgeroepen om het vuur te blussen.
De auto ging in vlammen op
De auto ging in vlammen op © Persbureau Groningen

14.00 uur: Brand in schooltoilet in Stad

Bij CSG Wessel Gansfort in Stad is brand uitgebroken in een toilet. Volgens de brandweer ontstond het vuur bij een toiletrolhouder.
Het pand werd ontruimd, waardoor de leerlingen en personeelsleden naar buiten moesten. Brandweerlieden hebben het vuur inmiddels geblust, en de ramen van het gebouw opengezet om de school te ventileren.
Het is niet bekend hoe de brand kon ontstaan.
De brandweer bluste het vuur in het schooltoilet
De brandweer bluste het vuur in het schooltoilet © Patrick Wind/112Groningen

13.30 uur: Coniferenbrandje in Winschoten

Aan de Bovenburen in Winschoten heeft brand gewoed in een coniferenhaag. Daarbij kwam flink wat rook vrij.
Leraren van een naastgelegen school probeerden het vuur uit te krijgen, maar de toegesnelde brandweerlieden wisten de klus helemaal te klaren. Hoe de brand kon ontstaan, is niet bekend.
De brandweer bluste het vuur
De brandweer bluste het vuur © Noordernieuws

12.35: Auto crasht tijdens achtervolging door politie op A7 bij Marum

Op de A7 bij Marum is een auto over de kop geslagen tijdens een politie-achtervolging. In het gecrashte voertuig zaten twee personen die verdacht worden van een poging tot inbraak in Zevenhuizen.
Tijdens de zoektocht naar de daders zagen agenten op de A7 de auto die voldeed aan het signalement. Bij de achtervolging die ontstond crashte de wagen, die daarbij over de kop sloeg. Beide inzittenden zijn aangehouden. Dit gebeurde door agenten met getrokken wapens, omdat het vermoeden bestond dat in de auto een wapen aanwezig was.
Het is niet bekend of het duo gewond is geraakt door de crash.
De auto crashte op de A7-afrit bij Marum
De auto crashte op de A7-afrit bij Marum © Noordernieuws

12.30 uur: Agent belaagd in Emmen, vermoedelijk door Groningers

Een motoragent is zondagmiddag bedreigd en belaagd in Emmen door een groep van tientallen mensen. Onder hen bevonden zich vermoedelijk Groningers, meldt de politie. De agent liep letsel op aan rug en hand.
De agent kwam rond 16.00 uur alleen ter plaatse na een melding van scooteroverlast bij de Huygensstraat in Emmen. Bij controle van een van de bestuurders bleek een kenteken en rijbewijs te ontbreken.
De scooterrijders die volgens de politie onrust veroorzaakten
De scooterrijders die volgens de politie onrust veroorzaakten © Noordernieuws
Vervolgens zou de agent zijn ingesloten door de omstanders, die daarbij onder meer 'pak hem' tegen hem riepen. De agent wist zijn belagers uiteen te drijven met pepperspray, voordat politiecollega's hem te hulp schoten.
Volgens de politie waren er mensen uit verschillende delen van Noord-Nederland betrokken, waarschijnlijk ook Groningers. De scooterrijder zonder rijbewijs en kenteken wist te ontkomen, andere bestuurders zijn op een later moment wel gecontroleerd door toegesnelde politieagenten.
De gewonde agent hoefde zich verder niet te laten behandelen. De politie heeft aangifte gedaan van het geweldsincident en onderzoekt de zaak verder.

11.30: Vier verdachten aangehouden na mishandeling Haren

Een persoon is zondagavond gewond geraakt bij een mishandeling in de Kerkstraat in Haren. Drie mannen uit Eelde (23, 26 en 28 jaar) en een 25-jarige man uit Paterswolde zijn diezelfde avond aangehouden, meldt de politie.
Het incident gebeurde bij een horecagelegenheid in de straat. De politie werd omstreeks 20.45 uur opgeroepen en hield de verdachten - die de benen hadden genomen - even later aan. Zij zitten alle vier nog vast en worden verhoord.
Het is niet duidelijk hoe het slachtoffer eraan toe is. Ook leeftijd en woonplaats zijn onbekend. De politie doet verder onderzoek.

2.30: Autobrand bij Winschoten geblust

De brandweer heeft een brand in een auto geblust, op de Oostwolderweg tussen Winschoten en Finsterwolde. Volgens een aanwezige 112-fotograaf brak de brand uit in het dashboard van de wagen en moest de brandweer eerst wat breekwerk verrichten om te kunnen blussen. De beschadigde auto is door een berger afgevoerd.
Brandweer bij de brandende wagen tussen Winschoten en Finsterwolde
Brandweer bij de brandende wagen tussen Winschoten en Finsterwolde © Noordernieuws

0.30: 17-jarige aangehouden voor vuurwapenbezit

Een 17-jarige inwoner van de gemeente Westerkwartier is aangehouden, vanwege bezit van een vuurwapen. Dat gebeurde op het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen. Volgens een woordvoerder van de politie werd de auto waarin de jongen samen met twee anderen zat tijdens een controle aan de kant gezet. Toen agenten het wapen zagen, werd het drietal onder schot gehouden.
De 17-jarige zit vast en wordt verhoord. Een agent meldt op Twitter dat bij de verdachte in maart van dit jaar ook al een vuurwapen werd gevonden.