Minder huishoudens in aanmerking voor energietoeslag in Eemsdelta

Een gasstel
Een gasstel © Torsten Dettlaff/Pexels
Alleen mensen met een inkomen van maximaal 110 procent van de bijstandsnorm, komen in de gemeente Eemsdelta in aanmerking voor de energietoeslag. Volgens de gemeente is het budget 'maar net genoeg' voor huishoudens tot 110 procent.
Dit blijkt uit cijfers van de Volkskrant.

Verschillen in de provincie

Andere gemeenten in onze provincies betalen de energietoeslag uit aan mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm. Westerkwartier hanteert zelfs 130 procent.
De energietoeslag is eerder dit jaar ingevoerd door het kabinet om minima te helpen met de stijgende energieprijzen. Het gaat om een bedrag van 1300 euro dat dit jaar en volgend jaar uitgekeerd zal worden.

Energiefonds

'Door de verdeelsleutel van het Rijk is het budget maar net genoeg voor huishoudens tot 110 procent en zeker niet toereikend voor 120 procent', laat de gemeente Eemsdelta aan de Volkskrant weten. De gemeente geeft aan wel het Energiefonds, waar burgers in nood een beroep op kunnen doen, te vullen tot maximaal 1,8 miljoen euro.

Niet voldoende

Directeur Arjan Vliegenthart van budgetinstituut Nibud: 'Het Rijk vergoedt tot 120 procent. Als gemeenten meer willen doen, moeten ze zelf betalen.' Hij noemt het 'schrijnend' dat het wel of niet ontvangen van de financiële hulp afhangt van de gemeenten.
'Het is pijnlijk dat juist minder vermogende gemeenten niet meer kunnen doen voor hun inwoners', vertelt Vliegenthart tegen de Volkskrant. 'Je kunt dus gewoon pech hebben. De regeling van de overheid is niet voldoende voor iedereen. En juist in armere gemeenten hebben veel mensen hulp nodig.'
Volgens de gemeente Eemsdelta sluit de 110 procent aan bij andere regelingen voor minima.
Gemeente Eemsdelta kon maandag geen verdere toelichting geven op vragen van RTV Noord