Situatie alleenstaande kinderen Ter Apel is verslechterd: 'Ze zien grauw van vermoeidheid'

Mensen met kinderen voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen met kinderen voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ProNews
De situatie voor alleenstaande kinderen in het azc in Ter Apel is de afgelopen maanden verslechterd. Tientallen kinderen verblijven dagenlang in een wachtruimte en slapen op stenen vloeren of een stoeltje.
Dat concludeert de Kinderombudsman, Margrite Kalverboer. Recent heeft zij opnieuw een bezoek gebracht aan het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel.
Het is de tweede keer dat ze daar is. In een brief, die in handen is van RTV Noord, schrijft ze aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat de situatie verder uit de hand is gelopen ten opzichte van haar eerdere bezoek in april dit jaar.

'Ze poetsen met hun vingers hun tanden'

Tijdens het bezoek van een week geleden, verbleven er 300 alleenstaande kinderen in Ter Apel, terwijl er maar plek is voor 55. Om toch iedereen onderdak te bieden, moest een groep van dertig kinderen in een wachtruimte verblijven voor in ieder geval drie dagen.
'Ze wachten de hele dag op een plastic stoeltje en slapen 's avonds in een wachtruimte op een stenen vloer of op een stoeltje. Ze krijgen een laken en iets wat voor een deken door moet gaan', schrijft Kalverboer in haar brief.
De kinderen zien grauw van vermoeidheid
Margrite Kalverboer - Kinderombudsman
De Kinderombudsman geeft aan dat de kinderen 'grauw zien van vermoeidheid', ze 'onvoldoende eten' en er onvoldoende sanitaire middelen zijn. 'Ze poetsen op de wc met hun vingers hun tanden en er is geen douche.'
NOS Stories heeft de afgelopen weken een reconstructie gemaakt van de reis die alleenstaande kinderen afleggen naar Ter Apel:

Schending van rechten kind

Na gesprekken met kinderen komt Kalverboer tot de conclusie dat de rechten van de kinderen 'ernstig worden geschonden terwijl gevluchte kinderen onder het kinderrechtenverdrag extra bescherming genieten'.
Ook maken de kinderen zich veel zorgen: 'Een meisje dat ik sprak vertelde hoe onveilig ze zich voelde. In de drie dagen dat ze in Ter Apel was, had nog niemand met haar gesproken over de situatie. Twee meisjes slapen in dezelfde wachtruimte met dertig jongens en ervaren onvoldoende toezicht.'
Kinderombudsman Margrite Kalverboer
Kinderombudsman Margrite Kalverboer © RTV Noord

Brandbrief naar alle gemeenten

Dat er zoveel kinderen verblijven in Ter Apel, komt doordat er elders in het land geen plekken zijn voor alleenstaande kinderen. Ze moeten daarom in Ter Apel blijven, totdat er ergens plek vrijkomt.
Inmiddels heeft de staatssecretaris een brandbrief gestuurd naar alle Nederlandse gemeentes waarin de staatssecretaris vraagt om op korte termijn 1700 plekken te creëren voor alleenstaande kinderen. Dat heeft hij gedaan nadat de rechter heeft besloten dat er binnen twee weken niet meer dan de maximale 55 kinderen in Ter Apel mogen verblijven.
Het Gelderse Groesbeek heeft inmiddels aangekondigd om op korte termijn zo'n 60 minderjarige asielzoekers te willen opvangen.