Advocaten: 'Zet strafzaak zwembadmoord Marum stop vanwege foutenfestival' (update)

Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum
Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum © Jos Schuurman/FPS
Volgens advocaten van twee van de drie verdachten op de moord op Jan Elzinga uit Marum moet het strafproces worden stopgezet, omdat er een reeks van fouten is gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM).
Verdachten die worden afgeluisterd op grond van een aantoonbaar gefingeerd sms-gesprek, verklaringen van een onbetrouwbare kroongetuige, een cruciale agenda die kwijt is, een gewiste opname van een verhoor, een agent die een verdachte onder druk zet onder meer door zijn stem te verheffen, een agent die een paraaf onder een verhoor zet in plaats van de verdachte. 'De verdachten hebben geen eerlijk proces gehad', aldus advocaat Christiaan Visser.

Schoonfamilieleden als daders

Elzinga werd in 2012 doodgeschoten bij het zwembad in Marum. Het Openbaar Ministerie verdenkt Monique H. uit Hollandscheveld, destijds de vriendin van Elzinga, haar broer Marcel H. uit Nieuw-Roden en haar moeder Coby van der L uit Roden ervan dat ze opdracht hebben gegeven voor de moord.
Zij werden in juli 2021 opgepakt na verklaringen van kroongetuige Willem P.. Die is in 2013 veroordeeld voor het organiseren van de moord, maar hij hield destijds zijn mond over eventuele opdrachtgevers. Enkele jaren later kwam hij op de proppen met een sms-gesprek tussen hem en Marcel H.. P. wees Marcel, samen met zijn moeder en zus, aan als de opdrachtgevers.

Betrouwbaarheid van de kroongetuige

De verdediging toonde het afgelopen jaar aan dat dit sms-gesprek gefingeerd is. Dit werd bevestigd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Advocaat Wilko ten Have heeft de gerenommeerde rechtspsycholoog Peter van Koppen gevraagd om de betrouwbaarheid van de kroongetuige te toetsen. 'Hij komt tot de conclusie dat het bewijs van nul en generlei waarde is.'
De advocaten wilden de kroongetuige graag spreken maandagochtend, maar P. meldde zich op het laatste moment ziek en hield zich vervolgens onbereikbaar.

Zaak gaat wel door

De rechter bepaalde maandag dat de zaak wel doorgaat, maar die is ook kritisch op het onderzoek van het OM. De rechter gaat er vanuit dat het sms-gesprek inderdaad vervalst is. ‘De opsporingsinstanties hebben zeer onzorgvuldig gehandeld’, aldus de rechter.
Dit bericht is aangevuld met het besluit van de rechter dat de zaak wel wordt behandeld.