Buurtcentrum Vinkhuizen tijdelijk dicht na derde inbraak in twee maanden

Het pand van Stuif es in
Het pand van Stuif es in © Joost Rijkens
Na drie inbraken in minder dan twee maanden tijd geven de vrijwilligers van wijkbuurtcentrum Stuif es in, in de Platinaflat in stadswijk Vinkhuizen er de brui aan: het buurtcentrum gaat twee weken dicht. De tijdelijke sluiting is bedoeld om druk op te voeren op woningbouwcorporatie Patrimonium, die volgens het buurtcentrum afspraken niet nakomt.
Na twee inbraken in september was het in de nacht van afgelopen donderdag op vrijdag weer raak bij Stuif es in. Tussendoor vond er ook nog een inbraak plaats bij zorginstantie ZINN in hetzelfde pand. Voorzitter Jettie Schreuder van het buurthuiscentrum wordt er moedeloos van: ‘We hebben besloten dat we tijdelijk gaan sluiten. Het is niet meer leuk.’ Dat betekent dat de inwoners van Vinkhuizen het tijdelijk moeten stellen zonder ontmoetingsplek en zonder de befaamde bingoavonden. De sluiting is in eerste instantie voor twee weken.
We voelen ons erg in de steek gelaten door Patrimonium, die weinig tot geen medewerking verleent aan het veilig maken van ONS Buurthuis en het veiligstellen van onze voorraden en bezittingen
Wijkbuurtcentrum Stuif es in op Facebook
De onvrede bij de vrijwilligers van het buurtcentrum zit hem vooral in de trage afhandeling van de verzekeringskwestie bij woningbouwcorporatie Patrimonium: ‘Ze zijn laks. In de gebruikersovereenkomst staat dat zij de opstal- en inboedelverzekering regelen. Maar wij worden van het kastje naar de muur gestuurd. Terwijl het toch niet zo moeilijk hoeft te zijn: je stuurt het proces-verbaal naar je verzekering en het wordt geregeld. Ik begin eraan te twijfelen of ze wel een verzekering hadden.’ Het wijkcentrum was zelf niet verzekerd.

Verzekering 'lang proces'

In een reactie laat Patrimonium weten dat er wel degelijk een verzekering was. ‘Verzekeringen zijn een lang proces. Er moeten veel stukken opgestuurd worden, we zijn daar goed van voorzien door de stichting. Tussendoor willen we wel over de brug komen, zodat de stichting niet hoeft te wachten tot de verzekering uitbetaalt’, vertelt Bas Krajenbrink, bestuurder bij de woningcorporatie. Hij herkent zich niet in het verhaal van Schreuders: ‘Volgens mij hebben wij goed contact met de stichting. We vinden het ook echt heel vervelend voor hen.’
‘Het is een heel uitzonderlijke situatie dat er in korte tijd zo vaak wordt ingebroken’, aldus Krajenbrink. Patrimonium, die de ruimte gratis ter beschikking stelt aan Stuif es in, laat haar panden niet standaard uitrusten met elektronische beveiliging. De beveiliging van het pand aan de Platinalaan was ‘normaal’, zegt Krajenbrink: ‘Fatsoenlijk deurbeslag, et cetera. Maar nu er zo vaak is ingebroken, ga ik er wel vanuit dat hier een alarmsysteem aangelegd gaat worden. Niet alleen om de spullen maar ook voor een stukje veiligheid.’
Het pand waar momenteel het wijkbuurtcentrum in gevestigd is, huisvestte vroeger een verzorgingshuis. Het is volgens Krajenbrink niet bekend of dit verzorgingstehuis reeds een alarmsysteem had.

Verdachten opgepakt

De politie laat weten dat voor alle drie de inbraken al verdachten zijn opgepakt. 'Wat ons betreft zijn deze zaken opgelost', aldus een woordvoerder.