Tussen Kunst en Kitsch in Groningen: 'Hopelijk valt de erfenis wat hoger uit'

Er was een stormloop in het Groninger museum
Er was een stormloop in het Groninger museum © Remco in't Hof/RTV Noord
Het opname-circus van het programma Tussen Kunst en Kitsch streek vandaag neer in het Groninger Museum. Hoeveel is opa's schilderij waard en wat krijg ik voor mijn achttiende eeuwse theeservies?
Een houten hobbelpaardje, oude prenten, een pijl en boog uit Papoea Nieuw-Guinea, een stemmig stilleven. Het Groninger Museum is vandaag het decor voor het populaire kunstprogramma Tussen Kunst en Kitsch, met de in Groningen geboren Frits Sissing als presentator.

Zolderschatten

Uit alle windstreken komen de inbrengers, met trolleys, steekwagens en dozen waarin ze hun zolderschatten vervoeren. Er is immers altijd een kleine kans dat er een kunstwerk ter waarde van een klein fortuin op zolder of aan de muur wordt bewaard.
Van tegeltjes en hobbelpaarden tot schilderijen; Tussen Kunst en Kitch is in Stad
Dat denkt ook deze inbrenger uit Groningen: 'Ik heb hier een schilderij dat ooit bij mijn moeder in de kamer hing, ze heeft dit schilderij ooit bij Kunsthandelaar Ongering in de stad gekocht, we denken dat het wel in waarde is gestegen en de kinderen hopen dat de erfenis hiermee hoger uitvalt.'
Na taxatie ervan door de bekende kunstkenner Willem de Winter, druipt de inbrenger van het schilderij teleurgesteld af. Het werk gaat niet meer opbrengen dan driehonderd euro.

Thuiswedstrijd

Voor presentator Frits Sissing is een opnamedag in Stad een thuiswedstrijd. Hij komt nog graag in zijn geboortestad Groningen, maar door z'n drukke werkzaamheden komt dat er niet vaak meer van. Hij zit vandaag klaar aan de opnamedesk en wacht af welke pareltjes er worden gevonden, want die krijgen een speciale behandeling en taxatie in het programma. 'Het is nog verdacht rustig', zegt Sissing om twaalf uur 's middags.
Enkele honderden kunstliefhebbers en fans van het al 38 jaar oude programma zijn vandaag aanwezig. Licht gespannen, wachtend op hun beurt. Voor het stel uit Friesland, dat een antiek houten hobbelpaard in een Action-tas meezeult, is de waarde niet echt van belang: 'Het is ook een leuk dagje uit.'
De aflevering Tussen Kunst en Kitsch van de AvroTros in het Groninger Museum wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 uitgezonden.