Justitie eist drie jaar cel tegen Hoogezandster voor verkrachten vrouw (76) in bos bij Schipborg

Rechtbanktekening van verdachte Rick K. in de rechtbank van Assen
Rechtbanktekening van verdachte Rick K. in de rechtbank van Assen © Aloys Oosterwijk/ANP
Voor de verkrachting van een 76-jarige vrouw in het natuurgebied De Strubben/Kniphorstbosch in juli 2019 bij Schipborg is tegen de 28-jarige Rick K. uit Hoogezand een celstraf van drie jaar geëist.
Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man ook het mishandelen van zijn toenmalige vriendin in 2017 en 2018. De man woonde in Zuidlaren toen hij werd aangehouden. Kort geleden verhuisde hij naar Hoogezand, schrijft RTV Drenthe.

Dna-onderzoek

De vrouw wandelde in het natuurgebied, toen ze op klaarlichte dag werd aangevallen. De dader liet dna-sporen achter op haar broek, die door hem naar beneden was getrokken.
Dit dna-materiaal matchte met het dna van zijn eeneiige tweelingbroer, dat was opgeslagen in de dna-databank. Door het sluitende alibi van deze man kwam het OM uit bij zijn tweelingbroer Rick. Die ontkende de verkrachting en wees zijn broer aan als mogelijke dader.

NFI-onderzoek

De rechtbank liet in augustus 2020 het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoeken of er aanwijsbare verschillen zijn in de identieke dna-profielen van eeneiige tweelingen. Dit dna-onderzoek is uniek in Nederland en leidde tot een doorbraak in strafzaken waarbij eeneiige tweelingen zijn betrokken.
Volgens de onderzoekers zijn er vijf bruikbare verschillen gevonden in het dna-materiaal van beide broers. Het is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker dat Rick K. de vrouw heeft aangevallen dan dat zijn broer dat heeft gedaan.

Gevolg nieuwe technieken

Tot dusver kon de rechter het spoor op basis van een standaard dna-onderzoek niet toeschrijven aan de ene of de andere tweeling. Met deze technieken is het nu in strafzaken mogelijk geworden om onderscheid aan te brengen tussen eeneiige tweelingen, naast vingerafdrukken en bijvoorbeeld een alibi.
In de zaak tegen K. valt ook bewijs te halen uit de telefoongegevens van de verdachte en verschillende getuigenverklaringen.
‘Een aanval op klaarlichte dag door een man uit de bosjes tast het gevoel van veiligheid in de samenleving aan’, zei de aanklaagster over de verkrachting in 2019. Ze eiste naast de celstraf ook een contactverbod met het slachtoffer.

Te experimenteel

De officier van justitie tilt zwaar aan de hardnekkige ontkennende houding van de man en zei dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad.
De advocate van de verdachte beaamde dat het dna-onderzoek niet gunstig uitvalt voor de verdachte en overwoog een contra-expertise. Maar dat bleek in Nederland niet mogelijk en een nieuw onderzoek in het buitenland kost tonnen, zei de raadsvrouw. Het onderzoek baseert zich op 1 eeneiige tweeling en is volgens haar daarmee te experimenteel om als bewijs te kunnen gebruiken.
De rechtbank doet op 31 oktober uitspraak.