Jagers eisen bij Haagse rechter dat ze toch op hazen mogen jagen

De Koninklijke Jagersvereniging wil in het Groningse jachtseizoen op hazen jagen
De Koninklijke Jagersvereniging wil in het Groningse jachtseizoen op hazen jagen © Gertjan van Noord/Flickr (Creative Commons)
Jagersorganisaties eisen bij de rechter in Den Haag dat ze in de provincie Groningen toch op hazen mogen jagen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de hazenjacht in de provincie dit jaar verboden, omdat het slecht zou gaan met de haas.
Dat bestrijden advocaten van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging maandag bij de Haagse rechtbank. Volgens hen is de hazenstand in de provincie Groningen 'stabiel'.
Ze betogen dat het rapport waar het ministerie het jachtverbod op baseert, 'feitenvrij is en slecht onderbouwd'. Het rapport zou opgesteld zijn door onderzoekers die weinig verstand hebben van hazen.

Noodrem

Het ministerie zegt op zijn beurt dat de hazenstand in heel Nederland 'een dalende trend' kent. In Groningen moet er aan 'de noodrem' getrokken worden, omdat de hazenpopulatie er extra kwetsbaar is.
Het ministerie heeft ook in de provincies Limburg en Utrecht een jachtverbod ingesteld voor hazen. Volgens de jachtorganisaties zijn ook daar de hazenpopulaties stabiel of zelfs groeiende.
Op 15 oktober begint het officiële jachtseizoen. De rechter in Den Haag probeert nog voor die datum uitspraak te doen.