Boete en taakstraf voor dodelijk bedrijfsongeval VDL Wientjes

Het noodlottige ongeval vond plaats bij VDL Wientjes in Roden
Het noodlottige ongeval vond plaats bij VDL Wientjes in Roden © Persbureau Meter
VDL Wientjes in Roden moet een boete van 60.000 euro betalen voor een dodelijk bedrijfsongeval in januari 2020. Daarbij kwam een 53-jarige man uit gemeente Westerkwartier om het leven. Van de geldboete is 20.000 euro voorwaardelijk opgelegd.
De rechter vindt dat het bedrijf de Arbowet overtrad door het personeel te laten werken met een machine, waarbij onvoldoende veiligheidsmaatregelen werden genomen.
Het slachtoffer raakte tijdens het ombouwen van een zogeheten vacuümvormer bekneld. Een overbruggingspen blokkeerde het beveiligingssysteem waardoor de deuren open bleven staan. De man kwam met zijn hoofd en bovenlijf in de machine terecht en overleed.

Onvoldoende voorlichting

Het bedrijf verzuimde volgens de rechter in het geven van adequate voorlichting en instructies die nodig waren om de machine te bedienen. De werknemers werden bovendien onvoldoende ingelicht over de risico’s en de gevaren.
Dat leidde tot werksituaties die voor personeel onveilig konden zijn, zoals met de vacuümvormer gebeurde.

Onveilige werkomgeving

De 65-jarige oud-directeur uit Meerstad kreeg voor zijn aandeel een werkstraf van 120 uur opgelegd. Hij liet zijn personeel werken in gevaarlijke omstandigheden en was nalatig bij de verplichting om te zorgen voor een veilig werkklimaat, verweet de rechter.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in september een boete van 100.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur.