Boswachter baalt van dumping drugsafval in De Onlanden: 'Natuur is altijd weer de dupe'

Medewerkers van Natuurmonumenten ruimen het drugsafval op
Medewerkers van Natuurmonumenten ruimen het drugsafval op © Natuurmonumenten
In natuurgebied De Onlanden is afgelopen weekend een grote hoeveelheid hennepafval gedumpt. Het gaat om tussen de zeventig en honderd vuilniszakken, denkt boswachter Bart Zwiers van Stichting Natuurmonumenten.
Een collega van Zwiers trof de zakken aan in het natuurgebied, op de Woudrustlaan nabij Peize. Het gaat om potgrond, planten, drainagebuizen en piepschuimachtige materialen. Zwiers vermoedt dat de spullen tussen vrijdag en zaterdagochtend gedumpt zijn. Natuurmonumenten heeft aangifte gedaan bij de politie.

'Gevaarlijk voor vogels'

'Het kost bakken met geld om deze rotzooi op te ruimen', aldus de boswachter. 'Die korrels zijn hartstikke gevaarlijk voor dieren, met name voor vogels, die vreten dat op. Ze krijgen het in hun maag en het gaat daar niet meer weg. Het gevolg is dat ze denken dat ze voldoende eten gehad hebben en niet meer op zoek gaan naar voedsel en verhongeren. Vervolgens komt het piepschuim ook nog in de kringloop terecht, want een dode vogel wordt weer door een ander dier opgegeten.'
Zwiers noemt het vreemd dat de verkoop van wiet legaal is en alles eromheen niet. ‘Je zou willen dat ze deze rotzooi naar de milieustraat kunnen brengen. Deze dumping is ook het resultaat van politieke keuzes. In veel landen werkt het legaal maken van softdrugs hartstikke goed. De natuur is hier nu altijd weer de dupe.’

Getuigen kunnen zich melden

Zwiers baalt flink van de afvaldumpingen. Nu gaat het om het dumpen van de afval van hennep, de volgende keer gaat het weer om synthetische drugs, wat meestal nog schadelijker is voor de natuur.
De boswachter roept mensen op die op vrijdag of zaterdag iets verdachts gezien hebben, zich te melden bij de politie.