Roze Zaterdag 2024 komt naar Groningen: 'Ontzettend speciaal'

De regenboogvlag wappert aan de Martinitoren
De regenboogvlag wappert aan de Martinitoren © Frits Emmelkamp/RTV Noord
Roze Zaterdag 2024 wordt in de stad Groningen gehouden. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt door COC Groningen & Drenthe en de gemeente Groningen. Het evenement vindt plaats op 22 juni.
Het evenement richt zich op de emancipatie van LHBTIQ+'ers. 'Roze Zaterdag is de oudste pride van Nederland, het heeft daarmee een heel belangrijke historische waarde', zegt Mark Gils van COC Groningen & Drenthe, de belangenorganisatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen. 'De bekendmaking is altijd twee jaar van tevoren, omdat het tijd kost om zo'n groot evenement te organiseren.
Roze Zaterdag komt in 2024 naar Groningen

Parade door de stad

Wethouder Manouska Molema van de gemeente Groningen is verheugd over de toekenning van het evenement aan Groningen. 'Ontzettend speciaal dat het in Groningen mag plaatsvinden.'
Het precieze programma is nog niet bekend, maar er volgt onder meer parade door de stad. 'Dat trekt ongelooflijk veel bezoekers naar de stad', verwacht Molema. 'Ontzettend waardevol dat we laten zien dat er in Groningen ruimte is om jezelf te zijn.'
De bekendmaking, met links Mark Gils en in het midden Manouska Molema
De bekendmaking, met links Mark Gils en in het midden Manouska Molema © Frits Emmelkamp/RTV Noord

Derde keer in Stad

In 1985 en 2011 werd Roze Zaterdag ook in de stad Groningen gehouden. Roze Zaterdag is dit jaar in Rotterdam gevierd, komend jaar is Goes aan de beurt.
Kort voor de bekendmaking werd dinsdagmorgen de regenboogvlag in top gehesen op de Martinitoren in Stad. Het is deze dag ook Coming Out Day.
Zo zag het hijsen van de regenboogvlag eruit:
Regenboogvlag wappert op de Martinitoren