Van boemerang tot kikkergekwaak, Felix Hess wilde alles begrijpen

Felix Hess
Felix Hess © Alexandra Wieringa, Eelde
Kunstenaar en natuurkundige Felix Hess uit Haren is afgelopen maandag overleden. Hess maakte kunstwerken met geluid, beweging en licht.
Hess studeerde Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). ‘Als kind was ik heel nieuwsgierig en wilde ik het hele universum begrijpen’, zei Hess ooit in een lezing over zijn carrière.
Albert Einstein was zijn grote voorbeeld, maar hij volgde een ander pad, omdat hij ‘afgeleid raakte door andere dingen'. Zo was hij aan het eind van zijn studie gefascineerd door de werking van de boemerang, waardoor hij daar zijn proefschrift over schreef.

Patronen in kikkergekwaak

Tijdens zijn werk aan een universiteit in Australië raakte Hess geïnteresseerd in de patronen van het gekwaak van kikkers. Terug in Nederland vertaalde hij deze patronen in bewegende, op elkaar reagerende geluidsapparaatjes en maakte daarmee presentaties in musea. Daarmee stond hij aan het begin van artistieke ontwikkelingen met allerlei elektronische installaties.

Interactieve lampion op Hereplein

Zo veranderde Hess in 1999 het Tschumipaviljoen in Groningen in een interactieve lampion: het licht reageerde op luchtdruk, waardoor lampjes opflikkerden als er een bus aankwam op het Hereplein en weer dimden als deze voorbij was. Je kunt hier zien hoe dat eruit zag.

Internationaal gelauwerd

In 2003 won Hess de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst en Techniek. Tot een paar jaar geleden gaf Hess nog lezingen over de hele wereld. In maart van dit jaar ontving Hess uit handen van de Tsjechische minister van Cultuur een oorkonde en medaille vanwege de schenking van zijn collectie Japanse Zen-schilderingen aan de National Gallery in Praag.
Hess is 81 jaar geworden.
Bekijk hieronder een lezing van Hess over zijn carrière en zijn werk: