‘Stationsvernieler’ Winsum zat in asielopvang Zoutkamp: ‘Schade in de tienduizenden euro’s’

Gebroken ruiten op het busstation in Winsum
Gebroken ruiten op het busstation in Winsum © Marco Grimmon/RTV Noord
De 24-jarige asielzoeker die bushokjes, reclameborden en de stationslift in Winsum heeft vernield, zat vlak daarvoor in de opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Zoutkamp.
Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan RTV Noord.

Naar het station gebracht

De asielzoeker zou zelf hebben gekozen om de opvang bij de Marnewaard te verlaten. Waarom is onduidelijk. De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) kreeg vervolgens de opdracht van het COA om de asielzoeker naar het station in Winsum te brengen.
De vernielzuchtige man op station Winsum
De vernielzuchtige man op station Winsum © Onbekend

Vernielingen staan op film

Op het station is hij zaterdagavond om half acht afgezet. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het gebruikelijk dat vreemdelingen, die geen opvang meer willen, worden afgezet bij het dichtstbijzijnde station.
Daar vernielde hij met een steen meerdere ruiten van bushokjes. Ook glazen reclamezuilen en de stationslift moesten het ontgelden. Zijn daden zijn gefilmd, en te horen is dat de asielzoeker zegt: ‘Call the police and tell them I don’t wanna sleep outside’, terwijl hij een ruit ingooit met de steen.
Locoburgemeester Mariette de Visser van de gemeente Het Hogeland is not amused: ‘Het is niet gegaan zoals we het hebben afgesproken. Dat heeft geleid tot frustraties en daar balen we enorm van.’
Ook de lift op het station werd vernield
Ook de lift op het station werd vernield © Marco Grimmon/RTV Noord

'Voor ons nu helder'

De gemeente heeft maandagmiddag de gang van zaken met het COA en andere betrokken partijen besproken. ‘Het is voor ons nu helder hoe het is gegaan’, zegt De Visser, maar de locoburgemeester wil daarover verder niks kwijt.
Wel zijn volgens haar de plooien weer gladgestreken: ‘We hebben vertrouwen dat de afspraken nu wel worden nagekomen’. Het zou dan gaan om afspraken over hoe asielzoekers van en naar Zoutkamp worden gebracht.
Afzetlint bij een vernield wachthokje
Afzetlint bij een vernield wachthokje © Marco Grimmon/RTV Noord

Exacte schadebedrag nog onbekend

ProRail laat weten dat de schade ‘al snel in de tienduizenden euro’s loopt’. Het precieze schadebedrag moet nog worden vastgesteld. De spoorbeheerder heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is om een reactie gevraagd. Een woordvoerder geeft aan geen aanvullende informatie te hebben en vanuit privacyoverwegingen bepaalde informatie niet kan delen.
Advocaat Wilke Koopmans laat in een reactie weten dat zij van de politie heeft begrepen dat DV&O de opdracht heeft gekregen de asielzoeker naar het azc in Ter Apel te brengen. Volgens Koopmans wilde haar cliënt in eerste instantie al niet weg uit de opvang bij de Marnewaard. De man heeft vervolgens ook niet aangegeven afgezet te willen worden in Winsum, benadrukt ze. Over de omstandigheden en achtergrond van de man wil ze verder niets kwijt, behalve dat de man ‘heel veel spijt’ zegt te hebben van zijn daden.