Feestverlichting blijft, maar dooft eerder: 'Het risico is dat mensen ergens anders gaan winkelen'

Sfeerverlichting Tussen Beide Markten in Stad
Sfeerverlichting Tussen Beide Markten in Stad © RTV Noord / Reinder Smith
Op verschillende plekken in de provincie wordt de feestverlichting voor de donkere maanden alweer opgehangen. Maar hoe vaak en hoe lang zullen die lichtjes straks branden met deze hoge energieprijzen?
In Stad wordt het aantal lichturen flink teruggeschroefd. Dit tot spijt van Fred de Bruin van de Groningen City Club (GCC). 'De branduren gaan we substantieel beperken. In plaats van 13.00 uur 's middags tot middernacht wordt dit van 15.00 tot 21.00 uur.'
De Bruin werd een aantal weken geleden al door het stadsbestuur aangesproken over de feestverlichting. 'Ze vonden het niet zo fraai als we de lichten volop zouden laten branden in een tijd waar mensen te maken hebben met energiearmoede. Dat begrijpen we, maar we willen ook wat gezelligheid creëren om de klanten naar het centrum te krijgen.'
Het plan is om op 2 januari alles weg te halen
Fred de Bruin van de Groningen City Club

Eurosonic/Noorderslag zonder sfeerverlichting

Traditiegetrouw gaat de feestverlichting in Groningen op 11 november aan en worden de lampen pas na het Eurosonic/Noorderslagfestival (ESNS) weer weggehaald. 'Maar dat wordt dit jaar waarschijnlijk anders. Het plan is om op 2 januari alles weg te halen, maar daarover worden nog gesprekken gevoerd. De organisatie van ESNS is daar natuurlijk minder blij mee, maar ik weet niet hoe het anders zou moeten', zegt De Bruin.
Feestverlichting aan de Vismarkt
Feestverlichting aan de Vismarkt © archief RTV Noord
Veel andere winkeliersverenigingen kiezen er ook voor om de feestverlichting minder uren te laten branden.
Het is afwegen tussen gezelligheid, duurzaamheid en ook de kosten
Joseph Kremer van Ondernemersvereniging Veendam Centraal

Veendam

In Veendam kijken ze de laatste jaren al kritisch naar de tijden en het materiaal. 'Een deel van de lichtjes is LED en het andere deel zijn nog gewone lampen. Het is de vraag of we die dit jaar nog gaan gebruiken', zegt Joseph Kremer van Ondernemersvereniging Veendam Centraal.
De lichten in Veendam branden in de ochtend van 08.00 uur totdat het licht wordt en vervolgens vanaf het moment dat de schemer inzet tot 21.00 uur. 'Het is afwegen tussen gezelligheid, duurzaamheid en ook de kosten. Wij zetten de lampen 's ochtends aan omdat hier veel mensen langskomen op weg naar hun werk of naar school. We vinden het belangrijk dat het centrum er dan mooi en aantrekkelijk uitziet', zegt Kremer.

Winschoten

In Winschoten lieten ze tot voor kort de kerstverlichting in het centrum geregeld de hele nacht branden, maar die tijd is duidelijk voorbij. De lichten gaan ook hier pas aan als het schemer wordt en de lampen gaan uit zodra de winkels sluiten. 'Ook alle deuren gaan dicht. We hebben speciale bordjes gemaakt voor alle winkels waar op staat dat de deur dicht is in verband met de energiekosten, maar dat de winkel wel gewoon open is', zegt Pascal Meinders van City Club Winschoten.
In Haren wordt de feestverlichting opgehangen
In Haren wordt de feestverlichting opgehangen © Jeroen Willems/RTV Noord

Haren

In Haren wordt deze week de feestverlichting opgehangen. De lampen zullen ook daar minder lang branden. 'Normaal gesproken branden de lichtjes altijd tot middernacht, maar we hebben afgesproken om dat met een uur in te korten. Dit jaar gaan ze dus om 23.00 uur uit', zegt Daphne de Haan van Ondernemend Haren.
Bovendien vallen de kosten volgens De Haan erg mee, omdat de feestverlichting tegenwoordig alleen maar uit LED-lampjes bestaat.
Wij vinden dat als je de verlichting weghaalt, je afbreuk doet aan je eigen centrum
Hein Koch van de handelsvereniging CWS/AHS

Stadskanaal

In Stadskanaal is er nog niet gesproken over het lichtprotocol van dit jaar. Bestuurslid Hein Koch van de handelsvereniging CWS/AHS verwacht dat er ondanks de hoge energieprijzen weinig tot niks gaat veranderen. De feestverlichting gaat tegelijk met de straatlantaarns aan en gaat om 23.00 uur uit.
'Het is natuurlijk een hot item, maar wij vinden dat als je de verlichting weghaalt, je afbreuk doet aan je eigen centrum. Je hebt bovendien het risico dat mensen dan ergens anders heen gaan waar het wel gezellig winkelen is', zegt Hein Koch van de handelsvereniging CWS/AHS.
De met lichtjes versierde Duintjerlaan in de wijk woellust
De met lichtjes versierde Duintjerlaan in de wijk woellust © Organisatie Lichtjesroute

Lichtjesroute Veendam

Sinds corona wordt er in Veendam een lichtjesroute georganiseerd. Samen met je buren de straat versieren om zo wat extra gezelligheid en saamhorigheid te creëren, maar willen mensen nog wel meedoen met deze hoge energieprijzen? 'Ik ben hartstikke tevreden over de aanmeldingen', zegt Tineke Aalders van de organisatie.
'Er zitten altijd mensen tussen die zitten te klagen en te zeuren, maar we gaan gewoon door. Het zijn bijna allemaal LED-lichtjes die worden gebruikt en je kan ook iets op batterijen gebruiken of bijvoorbeeld een vuurkorf plaatsen. Er is van alles mogelijk', zegt Aalders.

WK Voetbal

De lichtjesroute start dit jaar op 21 november, vrijwel tegelijk met het WK voetbal. Een aantal buurten gebruikt dit ook als thema voor hun versiering. 'We gaan nog wel kijken wanneer we de verlichting precies laten branden. Misschien van 18.00 tot 20.00 uur, zodat de kinderen er in ieder geval volop van kunnen genieten', zegt Aalders.