Opera over Oldambtster verzetsman Sebo Huninga

Opera over Sebo Huninga
Opera over Sebo Huninga © Gemengd koor Kwajr
Het gemengd koor Kwajr uit de stad Groningen brengt binnenkort een opera op de planken die gewijd is aan Sebo Huninga. Hij leidde in de zeventiende eeuw het verzet van boeren tegen de machtige stad Groningen.
De verhouding tussen het trotse Oldambt en de steeds dominantere stad Groningen was lange tijd moeizaam. Begin zeventiende eeuw kwam dit tot een uitbarsting van verzet, onder aanvoering van Huninga. Hij werd uiteindelijk bij verstek ter dood veroordeeld en later verbannen, maar het is de stad nooit gelukt hem te arresteren. Nog altijd is zijn grafsteen te bezichtigen in de Bartholomeuskerk van Beerta.

Vergeten held

De opera is gecomponeerd door Stadjer Mark de Vries, zelf lid van Kwajr. 'Ik zocht een historisch verhaal uit de streek met een link naar de actualiteit. Ook nu zien we nog tegengestelde belangen en conflicten tussen regio’s, denk alleen al aan de strijd van de Groningers die vechten voor een veilige, aardbevingsvrije woonomgeving. Los daarvan vind ik het leuk om een vergeten held naar boven te halen', aldus De Vries.

Historisch decor

De opera wordt op 6 november opgevoerd in cultuurhuis De Klinker in Winschoten. Op zaterdag 12 en zondag 13 november is de opera te zien in het pas gerenoveerde Groninger stadhuis.
Burgemeester Koen Schuiling: ‘Amateurkoor Kwajr behandelt met de opera over Sebo Huninga een stuk geschiedenis van onze provincie. We zien daarin terug dat de goede relatie tussen Stad en Ommeland niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Dat is inmiddels gelukkig een stuk beter en daar maken we ons als gemeentebestuur ook hard voor. Met dit in het achterhoofd is het stadhuis van Groningen een prachtig historisch decor voor deze voorstelling.’