Molen De Noordstar in Noordbroek wint Molenprijs van 75.000 euro (update)

De uitreiking van de Molenprijs
De uitreiking van de Molenprijs © RTV Noord
Molen De Noordstar in Noordbroek heeft dinsdag 75.000 euro gewonnen in de Molenprijs-verkiezing van de Stichting Hollandsche Molen en Vriendenloterij.
De Noordstar is een van de vier Nederlandse molens die kans maakten op de prijs. De Groningse molen wist 18.072 stemmen te verzamelen. Er zijn nog nooit zoveel stemmen uitgebracht bij de verkiezing. Volgens de organisatie was er een piek in het aantal stemmen nadat vertegenwoordigers van De Noordstar in een uitzending van TV Noord waren geweest.
Molen De Noordstar
Molen De Noordstar © Molenstichting Noord en Oost-Groningen
Ik hoop dat De Noordstar in 2024 gerestaureerd is, als het beetje tegenzit in 2025
Voorzitter Reint Huizenga van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen

Restauratie

De gewonnen 75.000 euro is hard nodig in Noordbroek. De Noordstar moet namelijk gerestaureerd worden. De wieken en de molenkap zijn helemaal versleten en moeten worden vervangen. 'Je kunt er nu voorzichtig mee draaien, maar niet te hard, want anders breken de wieken af', vertelde voorzitter Reint Huizenga van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen eerder aan RTV Noord.
De kosten van de restauratie worden geschat op tweehonderdduizend euro. 75.000 euro is dus niet genoeg, maar 'we gaan nu subsidiegevers aanschrijven en we stappen naar de provincie', zei Huizenga dinsdag vlak na de prijsuitreiking op Radio Noord. 'Als we het geld bij elkaar hebben, gaan we denk ik de molen volledig ontmantelen en dan doen we alles in één keer. Ik hoop dat de klus in 2024 geklaard is, als het beetje tegenzit in 2025.'
De uitreiking van de Molenprijs
De uitreiking van de Molenprijs © RTV Noord

Campagne

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft campagne gevoerd om de geldprijs in de wacht te slepen. Zo zijn flyers uitgedeeld om mensen op te roepen te stemmen via de website van de Molenprijs en hebben vrijwilligers van de stichting markten en braderieën bezocht en contact gezocht met de media. Ook is een bezoekje gebracht aan het Piratenfestival in Noordbroek, waar tienduizend bezoekers waren.
De Molenstichting was dinsdag met zo'n zestien mensen afgereisd naar Utrecht om te horen of ze de Molenprijs hadden gewonnen. Huizenga: 'We gaan er nu echt een feestje van maken!'

De Dellen

Molen De Dellen in Nieuw-Scheemda, die kapotte wieken had, deed vorig jaar ook een gooi naar de Molenprijs. Deze molen van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen won toen niet, maar dankzij de provincie Groningen kon De Dellen alsnog hersteld worden.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van voorzitter Reint Huizenga van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen na de prijsuitreiking.