Eemsdelta blijft bij inkomensgrens van 110 procent voor energietoeslag

Het gemeentehuis van Eemsdelta in Delfzijl
Het gemeentehuis van Eemsdelta in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Als je in de gemeente Eemsdelta woont en iets meer dan 110 procent van de bijstandsnorm verdient, krijg je geen energietoeslag van 1.300 euro. Inwoners met hetzelfde inkomen in een andere Groningse gemeente krijgen deze toeslag wel. Eemsdelta zegt niet anders te kunnen, omdat ze te weinig geld krijgt van het Rijk.
Dit laat de gemeente weten na vragen hierover van RTV Noord. Aanleiding is berichtgeving van de Volkskrant. De krant meldde maandag dat Eemsdelta de enige gemeente in Nederland is met een grens van 110 procent.
Wie bepaalt de grens?
Gemeenten mogen bepalen wie in aanmerking komen voor de energietoeslag. Het kabinet heeft een richtlijn gegeven van 120 procent van het sociaal minimum. Gemeenten mogen daarvan afwijken.

De meeste Groningse gemeenten houden zich aan die 120 procent. De gemeente Westerkwartier gaat een stap verder en hanteert een grens van 130 procent. Eemsdelta heeft als enige Groningse gemeente een grens van 110 procent van de bijstandsnorm.

Vaste verdeelsleutel pakt slecht uit

Eemsdelta laat weten dat het Rijk te weinig geld geeft om de richtlijn van 120 procent te kunnen toepassen: 'Het budget wordt via een vaste verdeelsleutel over de gemeenten verdeeld. Omdat in de gemeente Eemsdelta veel huishoudens met een laag inkomen wonen - meer dan het landelijk gemiddelde - valt deze systematiek voor Eemsdelta ongunstig uit.'

Naast energietoeslag ook tegemoetkoming

De gemeente vindt een lagere inkomensgrens acceptabel, omdat ze meer doet dan alleen het uitkeren van de energietoeslag. Zo heeft Eemsdelta ook een Energiefonds voor alle inwoners die te maken hebben met sterk gestegen energiekosten en daardoor in de knel komen. Uit dat fonds kunnen ze een tegemoetkoming krijgen.
'We gaan uit van het verbruik op 1 juli 2021 met de tarieven van die datum. Vervolgens kijken we naar de tarieven vanaf het moment dat de energierekening omhoog is gegaan. Daaruit berekenen we de meerkosten. Voor die meerkosten wordt een maandelijkse tegemoetkoming verstrekt', zegt de gemeente.
De tegemoetkoming kan een aanvulling zijn op de energietoeslag, als die niet genoeg is om de gestegen energiekosten te dekken. In het fonds zit in totaal 1,8 miljoen euro. Daarmee wil de Noord-Groningse gemeente huishoudens ondersteunen die te kampen hebben met energiearmoede.

Maatregel van kabinet

De energietoeslag van 1.300 euro is een maatregel van het kabinet om minima tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen. Aanvankelijk was de toeslag 800 euro, later is die verhoogd naar 1.300 euro. Dit bedrag wordt zowel dit jaar als volgend jaar uitgekeerd.