Leekster verdachte 'Tindermoord' hoort 20 jaar cel en tbs eisen

Rechtbanktekening van de verdachte in de Tindermoordzaak
Rechtbanktekening van de verdachte in de Tindermoordzaak © ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van twintig jaar tegen Thomas R. uit Leek voor het doodsteken van de Amerikaanse studente Mieke Oort (21) in Leeuwarden. De officier van justitie gaat uit van een geplande actie en daarmee moord. Het OM wil dat R. ook tbs met dwangverpleging ondergaat.
De zaak staat bekend als de 'Tindermoord'. R. (27) en Oort hadden elkaar in het najaar van 2021 leren kennen via de datingsite Tinder en spraken regelmatig af. Na een aantal weken werd het contact minder goed. Oort kreeg een relatie met een andere man.

Mes, hamer en molotovcocktails

R. zag haar op de vroege ochtend van zondag 6 maart dansen met deze man op een huisfeest in de studentenwoning van Oort. Hij ging met zijn auto terug naar zijn woonplaats Leek en kwam terug met een mes, een hamer en twee molotovcocktails. Nadat R. een benzinebom tegen de woning had gegooid ging hij naar binnen en stak Oort meerdere keren.
Oorts vriend werd ook geraakt en raakte zwaargewond. Dit is een poging tot moord, stelt het OM bij de rechtbank in Leeuwarden. R. heeft de handelingen bekend. Hij was naar eigen zeggen geobsedeerd door Oort en alles zou 'automatisch' zijn gegaan.
Volgens psychisch deskundigen kampt R. met een autismespectrum- en persoonlijkheidsstoornis. De officier concludeert dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is.