Voorlopig geen drempels op Delfzijlster weg waar dodelijk ongeval plaatsvond

Omwonenden langs de Weg naar den Dam in Delfzijl waar vaak te hard gereden wordt
Omwonenden langs de Weg naar den Dam in Delfzijl waar vaak te hard gereden wordt © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Eemsdelta neemt op dit moment geen maatregelen om de Weg naar den Dam in Delfzijl veiliger te maken. Wel gaat de gemeente de snelheid van automobilisten meten om te kijken of er op termijn drempels, flitspalen of verkeerslichten nodig zijn.
Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten na schriftelijke vragen van de Fractie Volmer. De partij trok vorige maand samen met buurtbewoners aan de bel, nadat er een een dodelijk ongeluk plaatsvond op deze weg.
Op de Weg naar den Dam is begin vorige maand een 82-jarige fietser aangereden door een automobilist. Volgens buurtbewoners reed de auto veel te hard. De fietser overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Het college laat weten geschrokken te zijn van het noodlottige ongeval. Het ongeluk is alleen geen reden om direct in te grijpen, aangezien het 'onder ongewone omstandigheden' is gebeurd. De automobilist zou mogelijk onder invloed hebben gereden.
Bloemen langs de Weg naar den Dam in Delfzijl waar een 82-jarige fietser om het leven kwam
Bloemen langs de Weg naar den Dam in Delfzijl waar een 82-jarige fietser om het leven kwam © Martin Drent/RTV Noord
Wel heeft de gemeente inmiddels matrixborden opgehangen waarop automobilisten hun snelheid kunnen zien. Als auto's onder de vijftig kilometer per uur rijden, krijgen ze een vrolijke smiley te zien. Als ze te hard rijden, zien een boze smiley.
'De borden registreren tegelijkertijd de snelheid in beide richtingen. Deze informatie gebruiken we voor het bepalen van de prioriteit en eventueel passende maatregelen', laat het college weten.

Buurtbewoners stuurden eerder al klachten

Buurtbewoners klagen al langer over hardrijders op de beruchte weg. Zeker op rustige momenten, zoals in de avond, gaan sommige automobilisten volgens hen tientallen kilometers per uur te hard. 'Het is hier net een racebaan', zei buurtbewoner Wim Valentijn vorige maand.
De Delfzijlster heeft de situatie voor het dodelijk ongeval al eens onder de aandacht gebracht bij de gemeente. Hij is niet de enige. De gemeente laat weten dat er de afgelopen jaren inderdaad meldingen zijn binnengekomen met klachten over een onveilige verkeerssituatie op de weg. Om hoeveel meldingen het precies gaat, kan de gemeente niet zeggen.

Fietstunnels

Met scholen in de buurt is inmiddels afgesproken dat leerlingen zoveel mogelijk gebruikmaken van de fietstunnels. Ook zetten scholen verkeersregelaars in, zodat scholieren veilig kunnen oversteken. Daarnaast zijn er nieuwe lijnen getrokken op oversteekplaatsen voor fietsers
Mogelijk wordt de weg op termijn wel anders ingericht met drempels, verkeerslichten of flitspalen. De gemeente zegt te werken aan een nieuw verkeer- en vervoersplan. Daarin wordt beoordeeld of de Weg naar den Dam aangepakt moet worden.