Duits op het mbo in de gevarenzone: 'We gaan een actieplan opzetten'

Op de Tag der Deutschen Sprache om de Duitse taal te promoten, gaan enkele leerlingen van Noorderpoort in Lederhosen naar school.
Op de Tag der Deutschen Sprache om de Duitse taal te promoten, gaan enkele leerlingen van Noorderpoort in Lederhosen naar school. © Remco in 't Hof/RTV Noord
Docenten Duits luiden de noodklok over Deutsche Sprache. Docenten zien de verminderde belangstelling voor het vak om zich heen en vinden het tijd voor actie.
Bratwurst mit Curry staat vandaag op het menu in de kantine van het Noorderpoort. Buiten op het schoolplein staat een dikke BMW geparkeerd, en overal hangen Duitse vlaggen.

Belangstelling is tanende

Op de Tag der Deutschen Sprache pakken ze op de Groningse mbo-school goed uit, want de belangstelling voor de taal van onze oosterburen is tanende. 'Het is dramatisch,' zo docent Duits Jaap de Boer er geen doekjes om.
Ook de docent in opleiding Danae de la Ferte ziet de verminderde belangstelling om zich heen: 'Het is allemaal Engels, maar de meeste leerlingen beseffen niet dat Duits veel mogelijkheden biedt: in de handel en in het beroepsleven, dat moeten we niet vergeten.'
Duitse taal op mbo in de gevarenzone

Verschrikkelijk

De beide docenten worden gesteund door nieuw onderzoek (door het KBA Nijmegen) onder alle mbo scholen in Nederland. Daaruit blijkt dat Duits in de gevarenzone zit en straks mogelijk helemaal niet meer wordt gekozen.
Door veranderingen in het les-aanbod is het nu makkelijker geworden om de Duitse taal niet te hoeven kiezen. De Boer vindt dat verschrikkelijk: 'Ik wil met alle ROC's in het Noorden nu een actieplan opzetten. We zijn een grensstreek, het Duits is een Muss', vindt hij.
Binnenkort gaat hij met de docenten Duits in het noorden om de tafel.