Stad trekt miljoenen uit voor steunpakket: 'Dit kan niet elk jaar, maar nu moet het'

Mirjam Wijnja (GroenLinks)
Mirjam Wijnja (GroenLinks) © Marten Nauta/RTV Noord
De gemeente Groningen trekt 14,1 miljoen euro uit voor een eenmalig financieel hulppakket. Het geld is bedoeld voor mensen die door de huidige crisis het hoofd niet boven water kunnen houden. Toch waarschuwt de wethouder: 'Wij kunnen niet iedereen helpen.'
De inflatie en stijgende energiekosten maakt dat de gemeente in actie komt. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat het kabinet onvoldoende hulp biedt aan mensen die in armoede zitten. Dit tot groot ongenoegen van de wethouders die belast zijn met financiën en armoede. En dus legt de gemeente geld bij.

Het Rijk vs. gemeente

'Wat wij als gemeente kunnen doen is beperkt', zegt wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van financiën. 'Wij vinden dat het Rijk ervoor moet zorgen dat mensen niet in de kou komen te zitten.'
Ook Eelco Eikenaar (SP) van armoede vindt het eigenlijk te gek voor woorden dat de gemeente miljoenen moet vrijspelen. 'Wij doen een poging om de structurele ongelijkheid, die de afgelopen jaren is veroorzaakt, te repareren. Meer kunnen wij niet. Die ongelijkheid komt nu door de crisis naar boven.'
De beide bestuurders hekelen de houding van het huidige en de voorgaande kabinetten. Hun partijen, SP en GroenLinks, maakten geen deel uit van die landsbesturen.

Greep uit maatregelen

Met de 14,1 miljoen euro wordt onder meer de energietoeslag verhoogd met tweehonderd naar 1500 euro. Niet alleen het bedrag wordt verhoogd, maar ook een grotere groep mensen maakt er aanspraak op.
Mensen die tot 140 procent van het sociaal minimum verdienen komen nu in aanmerking voor zo'n toeslag. Ook gaat er extra geld naar WIJ-teams en schuldhulpverlening. Daar kunnen extra mensen voor worden ingezet zodat er meer mensen klaarstaan om mensen met problemen te helpen.
Het studentenprotest vorige week in Stad
Het studentenprotest vorige week in Stad © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Studentenprotest geen effect

Daarnaast lijkt het studentenprotest niet echt effect te hebben gehad. De gemeente liet eerder al weten dat studenten bij financiële problemen een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand en dat is nog altijd het geval.
De aanvraag voor de bijzondere bijstand wordt weliswaar 'eenvoudig en laagdrempelig', maar er komt geen extra geld, althans niet van de gemeente zelf. Den Haag heeft in dit geval wel extra geld beschikbaar gesteld. In totaal wordt 35 miljoen euro verdeeld over alle studentensteden, Groningen krijgt daar 3 miljoen euro van.

Oppositie furieus

De gehele Groningse oppositie is furieus over de in hun ogen uitblijvende steun voor studenten. Ze stellen dat de studenten in de kou blijven staan.
'We wijzen aan de ene kant terecht naar het Rijk, maar verzaken zelf het goede voorbeeld te geven', stelt Jalt de Haan (CDA) namens de partijen. De oppositie zal daarom alsnog een poging doen om extra geld uit te trekken voor studenten.
Verder zijn er een aantal fondsen in het leven geroepen waarop onder meer ondernemers, verenigingen en buurthuizen een beroep kunnen doen.
We willen dat het geld zo snel mogelijk bij de mensen terecht komt
Eelco Eikenaar - SP-wethouder
Wethouder Eikenaar geeft aan dat de gemeente met dit extra pakket wel tegen de grenzen van de uitvoering aanloopt. Met andere woorden: er zijn maar net voldoende mensen om het geld over te maken.
Eelco Eikenaar in de Herestraat
Eelco Eikenaar in de Herestraat © Marten Nauta/RTV Noord
'Wij hebben maatregelen genomen en extra mensen aangenomen. We willen dat het geld zo snel mogelijk bij de mensen terecht komt. De enige check die er is, is de hoogte van het inkomen. Alleen dat hoef je op te geven.'
Wijnja, die over de financiën gaat, laat wel weten dat deze pot met geld voorlopig de enige pot met geld is die extra wordt uitgetrokken. 'Het is een kwestie van kijken wat er in de wereld gebeurt, maar ook naar wat Den Haag gaat doen. Wij hebben er eenmalig geld voor vrij kunnen maken, maar voor structurele oplossingen moet je toch echt bij het kabinet zijn.'

Zorgen over nieuwe groep armen

Binnen het college zijn er met name zorgen over een nieuwe groep mensen die in financiële nood dreigen te komen. Het gaat om mensen die nooit eerder financiële problemen hadden.
Er komt mogelijk ook een deel van de mensen in de knel die tot 140 procent van het sociaal minimum verdienen
Eelco Eikenaar - SP-wethouder
'Er komt mogelijk ook een deel van de mensen in de knel die tot 140 procent van het sociaal minimum verdienen. Ik hoop dat diegenen zich zo snel mogelijk melden want hoe later je een melding doet hoe groter het probleem wordt. Meld je vroegtijdig want er is hulp beschikbaar.'

Niet jarenlang stutten

Beide wethouders waarschuwen wel, want zo'n pakket aan maatregelen kan niet elk jaar worden genomen door de gemeente.
'Je kan inwoners niet jarenlang stutten met zulke bedragen. Wij vinden het vanzelfsprekend dat dit moet gebeuren', zegt Eikenaar. 'Dit probleem zag je al van ver aankomen', vult Wijnja aan. 'Ik heb sterk het idee dat wij het werk van Het Rijk oplossen want de problemen zijn hier niet veroorzaakt.'
Vanaf november moeten mensen aanspraak kunnen maken op de extra miljoenen.