Oldambt in gesprek met inwoners over mogelijk nieuwe opvanglocatie Oekraïners en statushouders

In den Stallen in Winschoten
In den Stallen in Winschoten © In den Stallen/Facebook
De gemeente Oldambt gaat met inwoners in gesprek over een mogelijk nieuwe locatie voor asielopvang. Het gaat om hotel-restaurant In den Stallen in Winschoten, dat verkocht is. De nieuwe eigenaar zegt open te staan voor deze invulling van het pand.
In het pand kunnen maximaal tachtig vluchtelingen en twintig statushouders worden opgevangen. Het gaat om de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: ‘Ik hoor en zie diverse geluiden over de opvang van vluchtelingen. Sommige mensen vinden dat we dat uit medemenselijkheid moeten doen. Anderen maken zich soms zorgen over hoe dat op een veilige manier kan of vinden dat andere gemeenten meer zouden kunnen doen. Dat snap ik. Anderzijds is de realiteit dat we als gemeente verantwoordelijk zijn voor de opvang van statushouders.’

Opvang statushouders is verplicht

Door de blijvende stroom inkomende vluchtelingen uit Oekraïne zijn gemeenten op zoek naar nieuwe opvanglocaties. Omdat de nieuwe eigenaar van In den Stallen aangaf open te staan voor de opvang, kijkt de gemeente naar de mogelijkheden. Naast de zalen heeft het pand veertien hotelkamers. Die wil de gemeente inzetten als plaats voor statushouders.
De gemeente heeft een verplichting om statushouders op te vangen. ‘Het opvangen van vluchtelingen, met of zonder status, is niet altijd een gemakkelijk traject, maar we hebben behalve een wettelijke ook een morele verplichting deze mensen te helpen. En de opvang in onze gemeente gaat tot nu toe heel goed. Daar ben ik blij mee’, zegt de burgemeester.

Twee gesprekken

Het gesprek met omwonenden vindt plaats op 14 oktober in het hotel-restaurant. Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden via de gemeente. De burgemeester, wethouder Ger Klein en een aantal ambtenaren zijn daarbij aanwezig. De gemeenteraad gaat vervolgens met het college in gesprek. Na deze beide gesprekken zal een besluit worden genomen over deze locatie.