FC Groningen verrast door verplichte buscombi naar Enschede: 'Waar halen we de bussen vandaan?'

Het uitvak in Enschede tijdens een eerdere ontmoeting
Het uitvak in Enschede tijdens een eerdere ontmoeting © Orange Pictures
FC Groningen baalt van het besluit van burgemeester Roelof Bleker van Enschede. Hij heeft supporters van de FC plotseling een verplichte buscombiregeling opgelegd voor het bezoeken van de uitwedstrijd tegen FC Twente komende zondag. Volgens de politie Oost-Nederland is er informatie binnengekomen 'waardoor een groot openbaar ordeprobleem kan ontstaan'.
FC Groningen moet vanwege het opleggen van een buscombi in allerijl op zoek naar extra bussen voor het vervoer van ruim vierhonderd supporters.

Vervoersregeling gewijzigd

Van de duizend beschikbare kaarten voor het uitvak in de Grolsch Veste zijn er ongeveer negenhonderd verkocht. De helft reist direct met de bus vanuit Groningen naar Enschede. De andere helft zou op eigen gelegenheid met de auto naar Holten afreizen, daar parkeren en vervolgens met pendelbussen naar het stadion van FC Twente worden gebracht. Burgemeester Bleker heeft deze vervoersregeling vijf dagen voor de wedstrijd aangepast en dat is tegen het zere been van FC Groningen.

Pendelbusconstructie

Volgens John de Jonge, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, vond het eerste vooroverleg over de vervoersregeling naar Enschede al begin september plaats. 'Toen hebben we met de lokale driehoek, clubs en de politie Groningen besproken hoe de supporters naar Enschede mogen afreizen. NEC-uit in Nijmegen was een succes geweest. We hadden een uitverkocht vak in Nijmegen en dat verliep via een zogeheten pendelbusconstructie. Dat hebben we opnieuw voorgelegd voor dit duel.'
Burgemeester, officier van justitie en politie van Enschede gingen akkoord met het voorstel van FC Groningen. In eerste instantie werd een parkeerplaats in de buurt van Hengelo besproken, maar die plek bleek uiteindelijk niet beschikbaar qua tijd. De Jonge: 'Op 23 september werd besloten dat supporters van FC Groningen met de auto naar een parkeerplek in Holten konden afreizen, waarna ze met pendelbussen naar het stadion zouden worden vervoerd.'
Een vol uitvak in Nijmegen
Een vol uitvak in Nijmegen © Orange Pictures
De Supportersvereniging FC Groningen heeft vier jaar geleden een speciale commissie in het leven geroepen om vroegtijdig met tegenstanders en de lokale driehoek in overleg te treden om een zo gunstig mogelijke vervoersregeling voor supporters van FC Groningen af te dwingen.

Op zoek naar bussen

Niet eerder was er zoveel animo van FC Groningen-supporters om naar Enschede af te reizen. Zelfs in het seizoen 2005/2006 waarin FC Groningen zich na veertien jaar weer kwalificeerde voor Europees voetbal, na een gelijkspel in Enschede, gingen niet zoveel supporters mee naar FC Twente als komende zondag. Althans, als er voldoende bussen zijn, want de ruim vierhonderd supporters die met de auto zouden gaan, moeten nu vanuit Groningen vertrekken met een verplichte buscombi.
'Wij gaan er alles aan doen om tien bussen te regelen, maar waar halen we ze vandaan? We benaderen zelfs Duitse busmaatschappijen, want wij willen met z'n allen die kant op. Als we geen bussen kunnen vinden, kan de helft niet heen. Of we moeten besluiten om dan allemaal niet te gaan. We hebben als thema 'samen', dat geldt ook voor komende zondag als je het mij vraagt', zegt De Jonge.

Operatie

FC Groningen-supporterscoördinator Henk Niemeijer noemt de vervoerswijziging een behoorlijke operatie voor de club. 'De bussen die wij hebben gereserveerd voor het ritje van Holten naar het stadion rijden nu niet naar Groningen. Dat ziet de busmaatschappij niet zitten. Daarnaast is compensatie voor supporters ook een operatie, want de ene groep betaalde 25 euro en de andere groep 32 euro. En we zijn volop bezig om die bussen te regelen voor zondag.'

Advies van de politie

De exacte reden van het plotseling veranderen van de vervoersregeling wordt niet gegeven. Op sociale media meldt de gemeente Enschede dat 'voor een veilig verloop is besloten tot een verplichte buscombi. Dit besluit is genomen op advies van de politie. Wij willen dat de wedstrijd veilig verloopt en dat er ook voor en na de wedstrijd geen problemen ontstaan.'

'Groot openbaar ordeprobleem'

De politie Oost-Nederland schrijft in een reactie dat informatie bij de politie is binnengekomen 'waardoor wij verwachten dat er een (groot) openbaar ordeprobleem kan ontstaan. De informatie was van dien aard dat wij de openbare orde en veiligheid niet op een andere wijze kunnen handhaven of onder controle kunnen krijgen.' Concreter kan de politie niet zijn, aldus een woordvoerder.
De Jonge: 'De echte reden wordt niet gegeven. Wij hebben inmiddels een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur, red.) ingediend bij de gemeente Enschede. We willen weten hoe de besluitvorming tot stand gekomen is en of er een duidelijke legitieme aanleiding is voor deze verplichte buscombi die zomaar, kort van tevoren, besloten is.'

'Supportertje pesten'

De voorzitter van de supportersvereniging zegt er 'schijtziek' van te zijn dat supporters vaak collectief worden aangepakt en niet individueel. 'Ik snap echt wel dat bij sommige wedstrijden vrij vervoer helaas niet kan. We kunnen niet op eigen vervoer naar Enschede. Maar een beetje meewerken, zoals op eigen gelegenheid met de auto naar Holten afreizen, zou prettig zijn. We worden tegengewerkt en dit voelt als supportertje pesten. Als het uit de hand loopt in Den Bosch heeft heel supportersland daar last van. Terwijl als er een vechtpartij in een kroeg plaatsvindt, gaan alle kroegen toch ook niet dicht? Dit voelt onrechtvaardig. Zo krijg je nooit normalisatie als het om bezoeken van uitwedstrijden gaat.'

Extra lange reis

De verplichte buscombi van zondag is extra vervelend voor supporters die niet in de provincie Groningen wonen, zoals Dimitri van Tuijl. Hij woont in Utrecht en moet extra reizen om het duel in Enschede te kunnen bezoeken.
'Te gek voor woorden. Voor mensen die bijvoorbeeld in Utrecht wonen is het gewoon niet te doen. Dit betekent van Utrecht naar Groningen met de trein. Vervolgens met de bus naar Enschede. Dan weer bussen naar Groningen om vervolgens te treinen naar Utrecht. Ongekend', schrijft hij op twitter.

Bezoeken uitduels in trek

Eerder dit seizoen mochten ruim zeshonderd FC Groningen-supporters wel met vrij vervoer afreizen naar Amsterdam voor het duel tegen Ajax. De lokale driehoek legde de supporters dus geen beperkingen op. Dat verliep zonder wanklank. Uitwedstrijden van FC Groningen bezoeken is dit seizoen sowieso populair, getuige de volle uitvakken tegen NEC en SC Cambuur.
'De uitwedstrijd tegen FC Emmen (op 30 oktober, red.) was binnen tien minuten uitverkocht en op dit moment zijn er driehonderd kaarten verkocht voor een doordeweekse bekerwedstrijd in Dordrecht. Uitwedstrijden bezoeken leeft enorm onder supporters. Dat de animo steeds groter wordt, merkte ik vorig seizoen al duidelijk. Toen is ook al een aantal records gesneuveld van hoeveelheden supporters die de FC achterna reisden', zegt De Jonge.
Oproep van supporters om het uitduel tegen FC Twente te bezoeken
Oproep van supporters om het uitduel tegen FC Twente te bezoeken © FC Groningen

Steun

FC Groningen zegt te balen van deze last minute wijziging. 'We snappen dat dit besluit voor sommige supporters mogelijk een flinke streep door de rekening is.' Wel hoopt de club dat nog steeds een grote groep supporters de ploeg komende zondag aanmoedigt, want FC Groningen kan de steun goed gebruiken getuige de stand op de ranglijst. FC Groningen staat vijftiende met acht punten uit negen duels.