Aantal schademeldingen na aardbeving Wirdum is opgelopen tot ruim 1150

Bij Wirdum was zaterdagnacht een aardbeving met kracht 3.1
Bij Wirdum was zaterdagnacht een aardbeving met kracht 3.1 © ProNews
Het aantal schademeldingen na de aardbevingen in Wirdum en Garrelsweer is tot woensdagochtend 08.30 uur opgelopen tot 1163.
Dat meldt een woordvoerder van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
In 883 gevallen hebben bewoners gekozen voor maatwerk. Dat betekent dat een deskundige de schade komt opnemen. De rest van de schademelders (280 gevallen) kiest voor een vaste vergoeding van vijfduizend euro.
Van alle meldingen komen er 728 uit het zogeheten effectgebied. Daaronder bevinden zich naast Wirdum en Garrelsweer plaatsen als Groningen, Appingedam en Delfzijl.
Bij het IMG is 22 keer melding gemaakt van een acuut onveilige situatie. Bij drie daarvan zijn inmiddels veiligheidsmaatregelen genomen.

Zwaarste beving van het jaar

Afgelopen zaterdag was er om 04.17 uur op drie kilometer diepte bij Wirdum een aardbeving met een kracht van 3.1. Het was de zwaarste beving van dit jaar en hij behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in Groningen.
Een paar uur later volgde een naschok met een kracht van 1.2 bij het naastgelegen dorp Garrelsweer.

Vijlbrief op bezoek in Wirdum

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) bracht maandag een bezoek aan Wirdum om te luisteren naar de ervaringen van de dorpsbewoners in de afgelopen dagen. In het dorpshuis ontving hij bewoners die hun frustratie en zorgen wilden delen.
Staatssecretaris Vijlbrief tijdens zijn bezoek maandag in Wirdum
Staatssecretaris Vijlbrief tijdens zijn bezoek maandag in Wirdum © ProNews
Vijlbrief zei tijdens het bezoek de frustraties van bewoners te snappen. Hij vindt het jammer dat hij hen niet volledig gerust kan stellen. 'Ik kan alleen naar de bewoners luisteren en vertellen dat ik mijn uiterste best blijf doen om de gaskraan zo spoedig mogelijk dicht te draaien. Maar sommige mensen wachten al zo lang, dat het vertrouwen er niet meer is.'