Monique H. ontkent betrokkenheid bij zwembadmoord: 'Jan had een dubbelleven'

Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum
Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum © Jos Schuurman/FPS
Monique H., de ex-partner van de vermoorde Jan Elzinga uit Marum, ontkent bij hoog en bij laag dat ze iets met de zaak te maken heeft. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar, haar broer uit Nieuw-Roden en haar moeder uit Roden ervan dat ze opdracht hebben gegeven voor de moord in 2012.
Met Monique H. gaat het psychisch niet goed. Om die reden is enkele weken geleden haar detentie geschorst. Ze is nog wel verdachte. 'Ik voel me slecht. Thuis is beter dan in detentie, zeker als je onterecht in detentie zit', zegt ze tijdens de rechtszaak.
Elzinga werd in 2012 doodgeschoten bij het zwembad in Marum. Voor de moord zijn twee mannen veroordeeld. Monique H. en haar broer Marcel waren destijds al verdachte, maar het OM kreeg het bewijs niet rond. Op basis van een verklaring van een van de moordenaars denkt het OM nu toch een zaak te hebben.
Ik heb in het dossier dingen gelezen waar ik niks van wist
Monique H.
H. verklaart dat het gedrag van Elzinga eind 2011 veranderde. Er ontstonden problemen in de relatie toen bleek dat Elzinga een relatie had met een andere vrouw.

Meerdere vrouwen en louche handeltjes

Na de moord werd het leven van Elzinga onder de loep gelegd. Voor Monique ging een beerput open: hij zou met meerdere vrouwen in de weer zijn geweest en er louche handeltjes op na hebben gehouden. 'Ik heb in het dossier dingen gelezen waar ik niks van wist. Eigenlijk had hij een dubbelleven.' Over wat ze wel wist, heeft ze in 2012 eerlijk verklaard, zegt ze. 'Ik heb in 2012 altijd alles eerlijk verteld, maar ik ben nooit geloofd. Heel veel wat ik destijds heb verklaard over die handeltjes werd toen niet geloofd en is nu inmiddels wel uitgekomen.'
De schoonfamilie kwam opnieuw in beeld als opdrachtgever voor de moord na een verklaring van kroongetuige Willem P., een van de mannen die is veroordeeld voor de moord. P. ondersteunde zijn verklaring met een, naar later bleek, vervalst sms-gesprek met Marcel H.. Volgens P. zou de familie Jan Elzinga hebben laten vermoorden, omdat Monique mishandeld werd. Zij houdt echter staande, ook na indringende vragen van de rechters, dat ze niet is mishandeld door Elzinga.