Zes weken cel voor 'autovernieler' Ter Apel, maar 'overheid heeft ook steken laten vallen'

De asielzoeker die eind september tientallen auto’s heeft vernield in Ter Apel, moet zes weken de cel in. Dat besliste de politierechter woensdagmiddag. Toch heeft 'de overheid ook steken laten vallen’, stelt de officier van justitie.
Het gaat dan onder andere over de ontvangst bij het COA in Ter Apel, waar hij naartoe moest. Niemand heeft hem daar opgevangen, terwijl dat wel was afgesproken.
Angela Merkel
De 32-jarige asielzoeker die de auto’s heeft vernield, Kibrom A., heeft psychologische problemen en lijdt aan waanbeelden. Hij zei woensdagmiddag tegen de rechter dat hij achtervolgd werd door geesten, waaronder die van de voormalig Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Kijk hier het fragment uit Noord Vandaag terug:
Vernielen auto's in Ter Apel was 'schreeuw om aandacht'
Duitsland
Voordat hij naar Nederland kwam, heeft de asielzoeker naar eigen zeggen vier jaar in Duitsland gewoond. De officier van justitie zegt zelfs dat hij daar een verblijfsvergunning heeft en de kans op asiel in Nederland daarom ‘nihil is’.
Toch verblijft hij al twee maanden in Nederland, met als doel om asiel aan te vragen. Hij zegt hier meermaals om hulp te hebben gevraagd voor zijn psychische problemen, maar zonder resultaat.
De taxi heeft twee uur met de verdachte rondgereden, want de chauffeur wist niet waar hij met de verdachte naar toe kon
Voor de poort achtergelaten
Het COA kwam er na twee maanden achter dat ze hem de zorg niet konden bieden in de crisisnoodopvang waar hij op dat moment verbleef, in Hapert. Daarom is hij eind september naar Ter Apel gestuurd, waar meer medische zorg is.
Hierbij zijn dingen misgegaan, stelt de officier van justitie. ‘De taxi heeft twee uur met de verdachte rondgereden, want de chauffeur wist niet waar hij met de verdachte naar toe kon’, vertelt ze. Ook zou de chauffeur op meerdere plekken hebben aangebeld in Ter Apel.
Uiteindelijk heeft hij de verwarde asielzoeker maar voor een van de poorten van de opvang gezet. Voor een opvang waar hij mogelijk niet eens naar binnen kon. Vervolgens is hij gaan rondzwerven door Ter Apel en heeft hij de vernielingen gepleegd. ‘Een roep om hulp zodat mensen naar mij zouden luisteren’, zoals de asielzoeker het zelf verwoordde.
Overmacht
De officier van justitie geeft aan dat de overheid daarom ook iets te verwijten valt. De advocaat van de asielzoeker stelt zelfs dat er sprake is van overmacht en dat de verdachte niet eens vervolgd moet worden.
Maar daarin gaat de rechter niet mee: ‘Als het niet lukt om hulp te krijgen van instanties, moeten dan bezittingen van mensen die hier niks mee te maken hebben, het ontgelden?’, vraagt de rechter retorisch.
Kosten
Waar het Openbaar Ministerie drie maanden cel eist, besluit de rechter uiteindelijk zes weken cel op te leggen. Ook omdat er volgens de rechter wel sprake is van een verminderde toerekeningsvatbaarheid.
De kosten voor de reparatie van de beschadigde voertuigen zijn inmiddels voorgeschoten door de gemeente Westerwolde, die de rekeningen gelijk kon doorsturen naar het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Als het aan de rechter ligt moet de asielzoeker een deel van de schade alsnog uit eigen zak vergoeden.