De Brede Groene Dijk genomineerd voor project van het jaar: 'Klei van dichtbij is de toekomst'

De Brede Groene Dijk
De Brede Groene Dijk © Waterschap Hunze en Aa's
Waterschap Hunze en Aa's wil de Brede Groene Dijk in het zonnetje zetten. De dijk, gemaakt van zout baggerslib, is genomineerd door het Nationaal Deltacongres, dat elk jaar het Zonnetje uitreikt. Het winnende project geldt als lichtend voorbeeld voor een effectieve, innovatieve en kansrijke uitvoering.
De Brede Groene Dijk werd op 16 september opgeleverd en is een van de drie genomineerden. Andere kanshebbers zijn het stationsgebied in Zwolle en de Zoetwatervoorziening Oost-Nederland. Het waterschap is al 'ontzettend trots' op de nominatie, maar hoopt ook de winst binnen te slepen.
De Brede Groene Dijk
De Brede Groene Dijk © Jan Been/RTV Noord

Lokaal slib

'Dit project is echt ongekend', zegt projectmanager Erik Jolink. 'Sinds 2012 weten wij dat wij onze dijk moeten versterken. Als we de dijk op een traditionele manier zouden versterken, zouden we er een asfaltdijk van maken. Maar dat willen we niet. Wij willen een dijk van klei, die prachtig in dit unieke Natura 2000-landschap past.'
Er zouden zo'n 100.000 vrachtwagens van Groningen naar de Betuwe moeten rijden om de klei op te halen. Dat wilde het waterschap niet, dus werd er gezocht naar klei in de buurt. 'We hebben ontdekt dat de klei als het ware in het water zweeft, in de Eems-Dollard. Dat slib is de perfecte bron voor dijkenklei.' Bovendien is het makkelijk aan te passen bij versnelde zeespiegelstijging: 'Je hoeft er alleen een laagje klei bovenop aan te brengen.'

Voorbeeld voor heel Nederland

Nu ziet de dijk er nog bruin uit, maar die zal worden ingezaaid met een gras- en kruidenmengsel. 'Ik denk dat we met dit project hebben laten zien dat het gesleep met grond voor dijkversterking niet langer nodig is. Klei van dichtbij, dat is de toekomst. Niet alleen hier in Groningen, maar ook in de rest van het land', zegt Jolink tot besluit.
Stemmen op dit project kan op deze website, tot en met maandag 7 november. Tijdens het Nationaal Deltacongres, op donderdag 10 november, maakt deltacommissaris Peter Glas de winnaar bekend.