Man die verdacht werd van gooien vloeistof door hek azc Ter Apel vrijgesproken

De politie deed onderzoek bij het azc in Ter Apel
De politie deed onderzoek bij het azc in Ter Apel © Persbureau Meter
De 22-jarige man uit Marokko die verdacht werd van het spuiten van een onbekende vloeistof door een hek bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel, is vrijgesproken.
Vijf mensen, waaronder een beveiliger en twee medewerkers van het centrum, kregen op 5 september een bijtende stof in hun gezicht.

Niet mee naar het ziekenhuis

De slachtoffers hadden last van branderige ogen, benauwdheid of misselijkheid. Het ambulancepersoneel behandelde hen ter plekke, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Op basis van camerabeelden werd de man direct na het incident opgepakt voor poging tot zware mishandeling.
Uit het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is niet gebleken met welke stof er is gespoten. Hierdoor kan volgens de officier van justitie ook niet worden vastgesteld dat er kans was op zwaar lichamelijk letsel. Zij vond mishandeling wel bewezen en eiste een celstraf van drie maanden.

Duitsland

De man kwam ruim een week na het voorval vrij. De rechter vond de beelden toen te onduidelijk om hem langer vast te houden. De Marokkaan is daarna overgedragen aan Duitsland, waar al een asielprocedure loopt.
Voor de rechtszitting werden de camerabeelden verder uitvergroot. Maar ook die overtuigden de rechter niet met honderd procent dat het de 22-jarige verdachte was, die op dat moment spoot.