Raad Groningen is tevreden over 'ongekende steun', maar zorgen over studenten blijven

Het Stadhuis op de Grote Markt in Stad
Het Stadhuis op de Grote Markt in Stad © Merijn Slagter/RTV Noord
De voltallige gemeenteraad van Groningen vindt het goed dat er een steunpakket van zo'n 14 miljoen euro is uitgetrokken om inwoners financieel te ondersteunen in de huidige crisis. Toch wringt de schoen ook, vooral bij de oppositiepartijen. Ze vinden dat er te weinig gebeurt voor studenten. Na aandringen gooit de wethouder de deur naar extra steun niet dicht.
Voor studenten is geen aparte regeling opgemaakt in het miljoenenpakket. Zij kunnen voor financiële hulp aanspraak maken op de bijzondere bijstand, iets wat ook al het geval was. Onder meer de partij Student en Stad spreekt daar schande van.
'Dit is een omvangrijk pakket, maar er is geen manier gevonden om studenten te ondersteunen in deze crisis.' Vorige week protesteerden de studenten nog tegen het uitblijven van extra steun.

Maximaal lenen

Studenten kunnen dus gebruikmaken van de bijzondere bijstand, maar dat kan pas nadat ze een maximale lening zijn aangegaan via DUO. Het is landelijke regelgeving, maar Student en Stad wil dat de gemeente haar eigen plan trekt.
'Studenten moeten zich eerst in de schulden steken én aan de grond zitten voordat ze recht hebben op compensatie. Andere mensen krijgen hulp om te vóórkomen dat ze aan de grond zitten, dit vergroot de kloof tussen Stadjers en studenten nog meer.'
Partij voor het Noorden benoemt dat er juist in Groningen extra aandacht voor studenten moet zijn. 'We zijn een studentenstad en willen studenten blijven houden.'
Het studentenprotest vorige week in Stad
Het studentenprotest vorige week in Stad © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Oppositie dwingt extra onderzoek af

Toch lukt het de oppositie om eventueel meer steun voor studenten uit het vuur te slepen. Er komt een extra juridische check van het feit dat studenten eerst maximaal moeten lenen voordat ze in aanmerking komen voor extra steun. De gemeente zou wellicht ruimte hebben om daarin een eigen afweging te maken, zoals ook gebeurt in de gemeente Den Haag.

'Hoop dat u gelijk heeft'

'Er ligt inderdaad een drempel', zegt wethouder Eelco Eikenaar (SP). 'Je stimuleert dus studenten om te gaan lenen. Dat is raar en dat ben ik met u eens', zegt hij richting Student en Stad.
'Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we die maximale lening nou eenmaal moeten meenemen voordat we de bijzondere bijstand uitkeren. Er is geen aanleiding om daar nu anders over te denken. Wij willen dit heel graag. Ik hoop dan ook dat wij ongelijk hebben en u gelijk. Dan kunnen we die ruimte gebruiken.'
Student en Stad is blij met het juridische onderzoek. De coalitiepartijen erkenden tijdens het debat dat niet alle groepen geholpen zijn met dit pakket, maar dat er anderzijds ook veel mensen wel worden geholpen.
'Dit is een pakket van ongekende omvang', zegt Julian Bushoff (PvdA). 'Dit is broodnodig', aldus Jimmy Dijk (SP). 'We kunnen niet alles doen en oplossen. Dat doet zeer.'