Westerwolde geeft minima extra energietoeslag van 250 euro

Een thermostaat met een lage temperatuur, daarboven geld
Een thermostaat met een lage temperatuur, daarboven geld © ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress
De gemeente Westerwolde gaat minima een eenmalige energietoeslag van 250 euro geven. Het geld komt bovenop de al geldende regelingen van het Rijk die de pijn van de stijgende energiekosten moet verzachten.
Gezinnen met een netto inkomen van maximaal 1794 euro en alleenstaanden met een inkomen van maximaal 1256 euro netto, komen in aanmerking voor de regeling. Inwoners die al de energietoeslag via het Rijk ontvangen, krijgen de energietoeslag automatisch en hoeven verder niks te doen.

'Veel moeite om energierekening te betalen'

Aanleiding was een eerdere motie van de PvdA, PVV, GroenLinks en Ecologisch Alternatief in Westerwolde, waarin werd opgeroepen om minima een steuntje in de rug te geven vanwege de stijgende energiekosten.
Het gemeentebestuur heeft die motie omarmd. ‘We merken dat deze gezinnen heel veel moeite hebben om de energierekening te betalen. Van het Rijk krijgen mensen al 1300 euro. Nu we er als gemeente 250 euro bij doen, hopen we het ergste leed te ledigen’, stelt wethouder Wietze Potze.

VVD: 'Geld dat als strooigoed wordt ingezet'

Tijdens de bespreking noemde raadslid Klaas Buigel (VVD) de regeling het strooien met geld als 'strooigoed'. Wim Eilert (PvdA) vond het te ver gaan en probeerde de VVD'er alsnog over te halen, zodat de gehele raad achter de regeling zou staan.
Maar daar ging hij niet in mee en pleitte voor meer maatwerk. Uiteindelijk stemden dus alle raadsleden, behalve eenmansfractie VVD, voor het voorstel.

Dekking uit algemene reserves

Het gaat de gemeente in totaal 350.000 euro kosten, die het geld uit de algemene reserves haalt. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er een gemeentelijk noodfonds opgericht kan worden. Westerwolders met schulden of financiële problemen zouden daar dan een beroep op kunnen doen.