Na zeven branden is het genoeg: buurtbewoners eisen vertrek Recyclingbedrijf Hummel in Leek

Mercedes Prinsen (r) overhandigt de petitie aan burgmeester Ard van der Tuuk
Mercedes Prinsen (r) overhandigt de petitie aan burgmeester Ard van der Tuuk © Jan Been/RTV Noord
Bewoners van de wijk Sintmaheerdt in Tolbert hebben woensdagavond een petitie aangeboden aan de gemeenteraad van Westerkwartier, waarin ze het vertrek eisen van afvalrecyclingbedrijf Gebroeders Hummel. Aanleiding voor het protest is de grote brand die medio augustus een groot deel van het bedrijf aan het Mulderspark in de as legde.
Bij Hummel brak in het verleden meerdere keren brand uit. De Sintmaheerdt ligt in de nabijheid van het recyclingbedrijf.

Tachtig handtekeningen

Initiatiefnemer van de petitie is buurtbewoner Mercedes Prinsen. Titel van de petitie: ‘Het is tijd voor Hummel om te vertrekken.’ Prinsen overhandigde meer dan tachtig handtekeningen aan burgemeester Ard van der Tuuk, voorzitter van de gemeenteraad. De handtekeningen zijn ingezameld in drie straten, grenzend aan Hummel. Niet iedereen ondertekende de petitie.
Volgens Prinsen liep de brand vanwege de gunstige windrichting met een sisser af voor Sintmaheerdt. ‘De brandweer heeft dat ook zo gezegd’, vertelde Prinsen aan de gemeenteraad. Ze vraagt zich af wat er was gebeurd als de dikke rookwolken wel over haar wijk waren getrokken. Tientallen huishoudens zouden daardoor getroffen zijn en ernstige hinder hebben ondervonden, zei ze.
De brand bij afvalverwerker Hummel op 17 augustus
De brand bij afvalverwerker Hummel op 17 augustus © Jan Been/RTV Noord
Omdat er al vaker brand woedde bij het recyclingbedrijf, willen de ondertekenaars dat Hummel verhuist naar een andere locatie. De gemeente Westerkwartier moet daar werk van maken vinden ze.

Politiek heeft het 'laten gebeuren'

Prinsen: ‘Hummel begon aan het Mulderspark als klein bedrijf. Het was een categorie 2-bedrijf, kleinschalige industrie. In de loop van de tijd is Hummel niet alleen gegroeid, maar is het nu ook een categorie 4-bedrijf. Zo’n bedrijf moet op minstens tweehonderd meter afstand van een woonwijk staan. Dat is hier niet het geval. De politiek heeft dit in de loop van de jaren laten gebeuren en dat is fout geweest.’
De aangeboden petitie
De aangeboden petitie © Jan Been/RTV Noord
Volgens de ondertekenaars is het nu tijd dat de gemeente ingrijpt. Prinsen: ‘Hummel beschikt over de benodigde vergunningen en dat is het enige wat telt voor de gemeente. De veiligheid van de mensen in Sintmaheerdt lijkt er niet toe te doen. Recyclingactiviteiten zijn een garantie voor brand. Het is wachten op de volgende calamiteit.’
De petitie is beschikbaar gesteld aan alle raadsfracties. Het is aan hen om het onderwerp Hummel al dan niet op de agenda te plaatsen.