Lopend Vuur: De deelscooter mag weg uit Groningen

Deelscooters in Stad
Deelscooters in Stad © Stef Bandstra/RTV Noord
De deelscooter heeft misschien wel zijn langste tijd gehad. Je kan zo'n scooter met een speciale app huren voor korte ritjes door de Stad. Maar meerdere partijen in de Groningse gemeenteraad willen er misschien wel vanaf. De scooters veroorzaken namelijk overlast, omdat ze op de stoep geparkeerd worden.
De grootste partij, GroenLinks, ziet ook meer heil in de deelfiets. 'We beginnen ons als GroenLinks af te vragen of de deelscooters nog nodig zijn nu er steeds meer deelfietsen zijn in Groningen', zegt raadslid Benni Leemhuis. 'Misschien kunnen we er wel zonder.'

Autoritjes vervangen?

Sinds de komst van de deelscooter zijn er voor- en tegenstanders van de tweewielers. Voorstanders wijzen op het gemak en het voordeel dat de deelscooters autoritjes vervangen en dus schoner zijn. Tegenstanders wijzen geregeld op de ruimte die de scooters op de stoep innemen en vragen zich af of de snorfietsen wel zo veel autoritten vervangen als soms beweerd wordt.

Net zo ver als op de fiets

Groningen zou niet de eerste stad zijn die de deelscooter afschaft. De gemeente Utrecht neemt eind november afscheid van de deelscooter, schrijft RTV Utrecht. Uit onderzoek bleek dat gebruikers daar met deelscooters net zoveel kilometers aflegden als met deelfietsen: 3,7 kilometer per rit. Het huidige Groningse contract met deelscooteraanbieders Felyx en Check loopt tot 30 april 2023.

Studenten voor deelscooters

Toch is niet elke partij ervan overtuigd dat de deelscooter moet verdwijnen. Zo oppert Student en Stad juist om parkeerplekken voor deelscooters in te richten in de binnenstad. Scooters mogen daar sinds 1 mei 2021 niet meer staan.
Hoe sta jij hier in?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Feestverlichting

'De kerstverlichting moet gewoon volop branden.' Dat was gisteren ons Lopend Vuur. Van de 6.338 stemmers is 26 procent het hier mee eens.