Rodin stopt per direct met aanleg snel internet: 'Meer tijd en geld nodig'

De aanleg van een internetkabel
De aanleg van een internetkabel © Rodin
Het bedrijf Rodin stopt per direct met de aanleg van snel internet in de provincie. Volgens Rodin kan het bedrijf 'geen werkzaamheden meer verrichten totdat er overeenstemming is bereikt met de provincie over een haalbare afronding van het project'. Het bedrijf zegt hiervoor meer tijd en geld nodig te hebben.
In een advertentie in Dagblad van het Noorden schrijft Rodin donderdag dat het bedrijf sinds januari tevergeefs pogingen doet om inhoudelijk tot een gesprek te komen met de provincie over afronding van het project Snel Internet Groningen.

Project zou in 2018 al klaar zijn

De afronding van de aanleg van snel internet in buitengebieden is flink vertraagd. In juni vroeg het bedrijf nog om zes maanden uitstel bij de provincie. Vijf jaar geleden zei toenmalig gedeputeerde Patrick Brouns dat iedereen in Groningen eind 2018 snel internet zou hebben.

Hogere prijzen en te weinig capaciteit

De oorzaak van de vertraging ligt volgens Rodin onder meer bij te weinig capaciteit bij aannemers en de coronacrisis. Ook moest er volgens Rodin, op verzoek van de overheid, vaak gewacht worden op geplande versterkingsoperaties in het aardbevingsgebied. 'Daarnaast heeft het project te maken met een hoge inflatie en prijsstijgingen van materialen.'
Volgens het bedrijf uit Groningen willen bovendien meer mensen een vaste, duurdere glasvezelverbinding en gaat die wens ten koste van de aanleg van snel internet door Rodin.
'Hierin worden toezeggingen aan bewoners gedaan door de provincie en lokale overheden, zonder met ons te overleggen. Dit creëert onduidelijkheid bij de bewoners, daarnaast kunnen de hogere kosten hiervan niet door het project gedragen worden.'