Dit kun je in de herfstvakantie doen in Groningen

Landgoed Nienoord
Landgoed Nienoord © Sander Slager/RTV Noord
Het is bijna herfstvakantie, en dat betekent tijd om leuke dingen te doen. RTV Noord heeft alvast een paar leuke uitjes geselecteerd.
Wil jij met regenlaarzen het Groningse landschap in? Of ga je liever een dagje knutselen in het museum?

Het Groninger Museum

Wie zin heeft in een inspirerende dag tijdens de herfstvakantie kan in het Groninger Museum van alles beleven. Bezoekers kunnen een VIP-familietour volgen of zelf de handen uit de mouwen steken in het inloopatelier. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum. Ze kunnen ook een echte museuminspecteur worden. Het is daarnaast de laatste mogelijkheid om de tentoonstellingen Megalith en Stad houdt stand te bezoeken, die allebei op 30 oktober eindigen. Ook is er genoeg nieuws te zien: de pas geopende tentoonstellingen Nymphenburg x Groninger Museum en Bernadet ten Hove.
VIP-familierondleiding
Professionele museumdocenten vertellen tijdens een interactieve VIP-familietour verhalen bij de tentoonstelling Kleur!. Bekijk met het gezin of een groep de collectie aan de hand van interactieve opdrachten en spelvormen. De rondleiding is geschikt voor volwassenen en kinderen.
Workshops ‘papier-in-lood’ en spotprenten
In de herfstvakantie is het atelier elke dag open en worden speciale thema workshops georganiseerd. Bij de tentoonstelling Kleur! gaan deelnemers ‘papier-in-lood’ maken: glas-in-lood, maar dan van transparant papier. Passend bij de tentoonstelling Stad houdt stand kan een spotprent of een eigen feestmunt worden gemaakt. Het atelier is van 15 oktober tot en met 23 oktober elke dag open. Aanmelden is niet nodig en meedoen is gratis voor museumbezoekers.
Museumkidsweek
In het Groninger Museum worden kinderen heuse museuminspecteurs tijdens de Museumkidsweek. Zij beslissen dan of het museum ‘Kidsproof’ is. Via de website museumkids.nl of de Museuminspecteurs-app laten ze na hun bezoek hun mening achter en krijgen ze een klein cadeautje. Voor avonturiers is er een speurtocht door het museum. Deze is geschikt voor kinderen van 4 tot 13 jaar en gratis af te halen bij de informatiebalie.

Groninger Landschap

Paddenstoelen zoeken
Groninger Landschap organiseert op zaterdag 15 oktober een heuse paddenstoelenzoektocht. Je kunt op pad met een paddenstoelenexpert die alles kan vertellen over verschillende soorten paddenstoelen, waar ze groeien en welke je kunt eten of niet. De route wordt kort tevoren uitgezet, afhankelijk van de vindplaatsen van de paddenstoelen. Het is een mooie route door het bos, dus trek waterdichte schoenen of laarzen aan. Start vanaf de parkeerplaats Paviljoen Meerwijck, Strandweg 6 Kropswolde om 11.00 uur en deelname is gratis.
Rood met witte paddenstoelen
Rood met witte paddenstoelen © Elwin Baas/RTV Noord
Wandeling Punt van Reide
Wandelen onder leiding van een gids op 16 oktober in een gebied dat vanwege de hoge natuurwaarde het hele jaar gesloten is. Dus een unieke kans om te zien wat dit gebied dan zo uniek maakt. Het dragen van laarzen of waterdichte schoenen is sterk aan te raden.
Start vanaf bezoekerscentrum Dollard, Dallingeweersterweg 30, Termunten om 11.00 uur en het duurt tot ongeveer 13.30 uur. Deelname is gratis maar aanmelden is verplicht.
Pompoenen uithollen
Om in de herfstsfeer te komen, kan je op woensdag 19 oktober een pompoen uithollen en mooi uitsnijden. De één versiert de pompoen met een gezicht, de ander met mooie lijntjes. De activiteit begint om 14:00 uur en je wordt verwacht op de Ennemaborg aan de Hoofdweg in Midwolda.

Afsluiting Kinderboekenweek

Gi-Ga-Groen Festival
Ter afsluiting van de kinderboekenweek organiseren Staatsbosbeheer, IVN Hogeland, 'Op Maarhuizen' en Bibliotheken Het Hogeland op 15 oktober een Gi-Ga-Groen Festival rondom de monumentale boerderij Enne Jans Heerd te Maarhuizen.
Kinderen van verschillende leeftijden kunnen gratis meedoen aan allerlei leuke, creatieve en avontuurlijke activiteiten. Er zijn knutseltafels waar kinderen van alles kunnen maken van natuurlijke materialen. Je kunt ook voorgelezen worden onder de appelboom. Het IVN verzorgt korte workshops over verschillende onderwerpen als: bodemdieren en insecten en er is ook een verhalenpad rondom de boerderij. Langs het verhalenpad hangen de bladzijden van het boekje 'Boer Boris gaat naar oma'.
Toevallig is de Biblionetbus op Gi-Ga-Groen tour en komt hij ook langs op de Enne Jans Heerd deze middag. In de bus kun je genieten van 'Silent disco met dierengeluiden', Green screen fotografie: ga op de foto in de natuur en met de VR-bril grappige natuurfilmpjes kijken.
Het evenement begint om 13:30 uur.

Aziatische high-tea

Asian High Tea Groningen
Geniet op 16 oktober van een overheerlijke Asian High Tea in samenwerking met Eva van CakesGroningen en Qianyu van DumDumGroningen. Een combinatie van authentieke hapjes en lekkernijen uit verschillende delen van Azië zoals China en de Filipijnen. Denk aan dumplings, cakes en matchende theesoorten. Het beloofd een heerlijke middag te worden, perfect voor een vriendinnen uitje of om eens een vernieuwende hightea te proberen!
De hightea vindt plaats in de theewinkel Your Daily Cup aan de Ebbingenstraat 19 in Groningen.

Landgoed Nienoord

Halloweendagen
Kom in de herfstvakantie met de hele familie griezelen bij Landgoed Nienoord tijdens de Halloween dagen.
Kom in de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) Mexicaans griezelen. De feestdag 'Dia de los Muertos' gebaseerd op de film Coco wordt dan gevierd. Ben je niet bang voor vleermuizen, ratten, spinnen of spoken? Bezoek dan het feest in het spookhuis en probeer de uitgang te vinden. Doe mee met La Fiesta en zorg dat jij herinnerd wordt zodat je op het feest mag komen. Vrolijk griezelen kun je bij de show: Dans de Poco Loco, gebaseerd op de film Coco.
28 oktober wordt het zwembad Nienoord speciaal voor Halloween omgetoverd tot een vrolijk griezelig zwembad! Lekker duiken in spinnenwebbenwater en een griezelig muziekje; durf jij te zwemmen?
Heb je geen zin in griezelen, maar wil je wel komen spelen in de herfstvakantie? Dat kan natuurlijk ook. Het Halloweenfeest is in een apart deel op het Familiepark. En kom je toch een griezel tegen? Zwaai dan met je toverstaf en ze laten je met rust. Deze krijg je van bij de kassa.