Aldel en ESD in noodkreet aan kabinet: 'Onderken onze waarde voor Nederland en help ons'

De (lege) productiehal van Aldel
De (lege) productiehal van Aldel © Elwin Baas/RTV Noord
'Onderken onze waarde voor Nederland, onze rol in de transitie en ga staan voor energie-intensieve industrieën.' Die oproep doen financieel directeur Eric Wildschut van Aldel en directeur Gerard Krause van ESD in een laatste noodkreet aan alle fractievoorzitters en het kabinet in Den Haag.
Aldel verkeert in zwaar weer vanwege de gestegen energieprijzen. De fabriek is nagenoeg dicht, 187 medewerkers zijn ontslagen en de kans dat het bedrijf definitief het loodje legt is aanwezig. Ook ESD heeft de productie flink moeten terugschroeven.
Wij krijgen zo langzamerhand het idee dat het een bewuste keuze is om energie-intensieve industrieën uit Nederland te verwijderen
Citaat uit de brief van Aldel, ESD en VNP

Besef van ernst

Wildschut klampt zich vast aan de hoop dat Nederland, net als bijvoorbeeld Duitsland (250 miljard aan steun) en Frankrijk (160 miljard), zware industrie en energie-intensieve bedrijven als Aldel en ESD te hulp schiet. Want daar hangt een groot deel van het overleven van de energie-intensieve industrieën vanaf.
In een gezamenlijke brief, ook ondertekend door directeur Gerrit Jan Koopman van branchevereniging van de papier- en kartonfabrieken (VNP), luiden Aldel en ESD andermaal de noodklok. Het kabinet heeft tot nu toe geen geld beschikbaar gesteld voor steunmaatregelen.
'Besef van de ernst van de situatie en de gevolgen lijkt volledig te ontbreken bij het kabinet. Wij verkeren in een existentiële crisis, nu de prijzen meer dan vertienvoudigd zijn. Wij krijgen zo langzamerhand het idee dat het een bewuste keuze is om energie-intensieve industrieën uit Nederland te verwijderen.'

Prijsplafond en gelijke regels in Europa

Om de energie-intensieve industrieën voor Nederland te behouden, pleiten de briefschrijvers voor steun door bijvoorbeeld het instellen van een prijsplafond. Ook willen ze een gelijk speelveld in Europa omdat 'de concurrentiepositie niet houdbaar is met de rest van de wereld, waar minder stringent klimaatbeleid geldt en helemaal geen energiecrisis is'.
Als derde oplossing willen de eerder genoemde bedrijven dat het kabinet gebruik maakt van de zogeheten Tijdelijk Crisis Framework. Dat is ingesteld door de Europese Commissie om tijdelijke en gerichte steun te bieden aan de hardst getroffen bedrijven. De belangrijkste noodkreet van de briefschrijvers: 'onderken onze waarde voor Nederland en ga staan voor deze industrieën'.