Zuiderkroon in Hoogezand uitgeroepen tot Schoolgebouw van het Jaar

Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand
Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand © Jeroen Willems / RTV Noord
Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand is door vakorganisatie Architectenweb uitgeroepen tot Schoolgebouw van het Jaar 2022. Het gebouw is ontworpen door het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond.
De jury, bestaande uit architecten uit het gehele land, is onder de indruk van het pand. 'Het is een omvangrijk gebouw, dat is opgedeeld in kleinere volumes. Daarmee sluit het gebouw qua schaal beter aan bij de kinderen en tegelijkertijd ontstaat er een prettige overgang tussen binnen en buiten. Het betonnen frame, dat als een pergola rond een deel van de school is geplaatst, doet daarin mee', zegt de jury.
Bekijk de video:
Schoolgebouw van het Jaar staat in Hoogezand
De jury looft het materiaalgebruik, de ruime klaslokalen en het atrium dat tegelijkertijd fungeert als bibliotheek. De groenblauwe tegel, die speciaal voor dit project is ontwikkeld, getuigt volgens de jury van vakmanschap. In het gebouw zitten naast verschillende klaslokalen ook twee sportruimtes met de nieuwste snufjes en een ruime keuken waar kooklessen kunnen worden gegeven.
Andere genomineerden voor Schoolgebouw van het jaar waren onder meer Kindcentrum De Kronkelaar in Wagenborgen en Aeres Hogeschool in Almere.

Les aan 450 kinderen

Kindcentrum Zuiderkroon wordt gebruikt door OBS Het Noorderlicht, SBO De Sterren en kinderopvangorganisatie Kaka. In de school krijgen 450 kinderen les. Vorig jaar werd het gebouw officieel geopend.
Nieuwbouwwijk Engelse Kamp in Groningen
Nieuwbouwwijk Engelse Kamp in Groningen © Michel Kievits/Bedaux De Brouwer

Engelse Kamp

Bedaux De Brouwer architecten uit het Brabantse Goirle werd uitgeroepen tot 'Architect van het Jaar'. Het bureau ontwierp in Groningen het nieuwbouwproject Engelse Kamp, naast het DUO gebouw. Eerder won dit project al de Groningse Architectuurprijs 2022.