Smit Kwekerijen in Sappemeer wil eigen zonneparken om te overleven

Smit Kwekerijen produceert achttien miljoen planten per jaar
Smit Kwekerijen produceert achttien miljoen planten per jaar © Steven Radersma/RTV Noord
Grootverbruiker Smit Kwekerijen uit Sappemeer wil van het gas af. Het bedrijf wil onder meer twee zonneparken en ondergrondse warmteopslag inzetten om de kassen te kunnen verwarmen. Maar het blijkt lastig om de benodigde vergunning snel te krijgen.
Iedereen in Groningen kent ze: de kassen van Smit Kwekerijen langs de A7 bij Sappemeer. Samen met twee locaties iets verderop gaat het in totaal om zestien hectare aan kassen.

18 miljoen planten

In die kassen worden potplanten geteeld die in Nederland en het buitenland worden verkocht. Vorig jaar ging het om achttien miljoen planten, van tachtig verschillende soorten. Dagelijks zijn er 250 mensen aan het werk, waarvan 190 in vaste dienst.
Smit Kwekerijen wil gas verruilen voor zonnepanelen

10 miljoen kubieke meter gas

Voor het kweken van die planten is veel energie nodig: zeven zogeheten wkk-centrales zetten per jaar tien miljoen kubieke meter gas om in elektriciteit en warm water. Zeventig procent van het benodigde gas is afgedekt met langlopende contracten, tot en met 2024. Voor de overige dertig procent betaalt Smit de dagprijs, die op dit moment zeer hoog is. Dat is nu nog geen groot probleem, omdat de kweker ook stroom kan terug leveren aan het net, tegen eveneens hoge tarieven.
Maar na 2024 verandert de situatie drastisch, zegt algemeen directeur Kees Pingen. ‘Met de prijzen van nu zouden we dan zo maar twintig miljoen euro extra kwijt zijn aan gas.’

Verduurzaming

Vandaar dat Smit plannen heeft voor een snelle verduurzaming. Er wordt gedacht aan het gebruik van ledlampen. Ook wordt onderzocht of er zoveel mogelijk onbelicht kan worden geteeld, op een temperatuur die twee graden lager is dan de 19-20 graden die nu in de kassen heerst. ‘Dan spreek je wel over een langere teeltduur’, zegt Pingen.
De zonneparken zouden naast de kassen kunnen worden aangelegd
De zonneparken zouden naast de kassen kunnen worden aangelegd © Steven Radersma/RTV Noord

Ondergrondse opslag

Een andere mogelijkheid is de opslag van warm water op 120 meter diepte. ‘Uit proefboringen is gebleken dat dat hier aan de Siepweg mogelijk is’, zegt Pingen. ‘Dat warme water kan worden geleverd door zonthermie-panelen die naast de kas kunnen worden geplaatst. Het gaat om een park van vier hectare. Verder hebben we ook het plan voor een park met ‘gewone’ zonnepanelen, dat elektriciteit levert voor de verlichting en het verder verwarmen van water. Dat park beslaat zeventien hectare.'

Traag

Om die plannen te kunnen uitvoeren zijn er vergunningen nodig van de gemeente en de provincie en dat neemt veel tijd is beslag. Pingen: ‘We hebben in de gemeente Midden-Groningen bijvoorbeeld te maken met een nieuwe coalitie waar we zaken mee moeten doen. Het is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat bij gemeente en omwonenden over onze plannen. Daarom willen we dit najaar met beide partijen om tafel. We willen dit complexe proces graag versnellen. Als we niet van het gas afkomen kunnen we de toekomst niet voorspellen.’