Eerste beton voor nieuwe Julianaplein gestort: 'Het is een immense operatie'

De bouwput bij het Julianaplein langs de Groningse ringweg
De bouwput bij het Julianaplein langs de Groningse ringweg © Elwin Baas/RTV Noord
Een nieuwe stap bij de aanleg van het vernieuwde Julianaplein in Groningen: het eerste beton is gestort.
Het gaat om het eerste deel van de vloer voor de tunnel, die vanuit de richting Hoogezand de verbinding vormt met de weg naar Assen.

'Vrachtwagens rijden af en aan'

'Waanzinnig om te zien dat het plan met het tijdelijke Julianaplein goed heeft gewerkt en dat het verkeer nu doorstroming heeft', zegt Friso Jongeneel, van aannemer Combinatie Herepoort.
'Het is een immense operatie. Kijk hoeveel oppervlakte je vrij hebt gemaakt om de tunnels te bouwen. Het is een logistieke puzzel. Elke dag rijden hier vrachtwagens af en aan.'
Bekijk de video:
Eerste beton voor 'immense operatie' bij Julianaplein is gestort
Deze stort is voorbereid door het klaar maken van wapeningskorven, zo schrijft Aanpak Ring Zuid. 'Deze maken we op de voorbouwlocatie en worden met de torenkranen in de verbindingsboog gehesen. Is het beton gestort en uitgehard, dan zorgt het staal voor de noodzakelijke sterkte.'

Ongelijkvloerse kruising

Het nieuwe Julianaplein moet een ongelijkvloerse kruising worden om de doorstroming te verbeteren. 'De verkeersstromen uit de verschillende richtingen krijgen elk een eigen rijbaan, boven elkaar', schrijft Aanpak Ring Zuid. De wegen kruisen elkaar niet meer en de verkeerslichten verdwijnen.